Ny forskning: Bebisar med stora huvuden klarar sig bättre i livet

Skriven av Johanna Frid

400 veckor sedan

|

19/09/2016
Storleken på ditt barns huvud kan förutsäga om hon eller han kommer att gå på universitetet.

De flesta mammor önskar förmodligen att deras bebisars huvuden är så små som möjligt i samband med förlossningen. Men det finns faktiskt en bra anledning till att bli glad för att ha fått ett barn med stort huvud. 

Ny forskning visar nämligen att det finns ett samband mellan huvudstorlek och intelligens, skriver den brittiska tidningen The Daily Mail

Barn med stora huvuden och dito hjärnvolym har större sannolikhet att bli smarta och få en framgångsrik framtid, enligt forskningen som utförts av välgörenhetsorganisationen UK Biobank.

Det uppseendeväckande resultatet har kommit fram genom granskning av en halv miljoner britter för att hitta samband mellan gener, fysisk och mental hälsa samt deras väg genom livet.

Forskarna har kommit fram till att det är flera saker utöver huvudstorlek och hjärnvolym som påverkar barnets intelligens. Särskilt gener, påpekar professor Ian Deary från Edinburgh University, som står bakom forskningen. 

Denna nya forskning är så exakt att flera forskare menar att barns huvudstorlek kan förutsäga om barnet kommer att gå på universitetet eller inte, baserat på deras DNA.