Otrolig uppfinning kan ge miljoner blinda synen tillbaka: Här är glasögonen som lurar hjärnan

Johanna Frid

398 veckor sedan

|

31/10/2016
Vetenskap
Foto: University of California Los Angeles
Foto: University of California Los Angeles
Uppfinningen kan ge miljoner synskadade synen tillbaka, hävdar forskarna.

En 30-årig kvinna som har varit blind i sju år ger just nu hopp åt miljontals blinda världen över.

Kvinnan har varit "försökskanin" i ett projekt, och har fått ett microchip inopererat i hjärnan. Chippet samarbetar med en liten dator och på sikt en kamera.

Patienten har inte kunat se på sju år, men med den nya uppfinningen ser hon färgglimtar, streck och prickar datorn skickar signaler till hjärnan. Det skriver Daily Mail

Den färdiga uppfinningen, som är tillverkad av läkare vid University of California Los Angeles, har formen av ett par glasögon.

I glasögonen sitter det en liten kamera som skickar in bilder i en minidator. Datorn omvandlar bilderna till elektriska signaler, som skickas in i ett chip i hjärnan via en antenn.

Signalerna aktiverar ett center i hjärnen som gör det möjligt för bäraren att förstå signalerna som skickar - och därmed "se".

Foto: University of California Los Angeles

Uppfinningen aktiverar inte de fysiska ögonen till något, och därför kan glasögonen användas även patienter som saknar ett eller båda ögonen på grund av t ex cancer eller annan sjukdom.

Den 30-åriga försökskvinnan genomgick intensiva tester i sex veckor, och har kunnat se de signaler forskarna skickade till henne korrekt varje gång. Testerna utfördes med hjälp av en dator och chippet i hennes gjärna, och är därmed inte testat på en kamera än.

Nästa steg för forskarna är att få godkänt att koppla systemet i glasögonen till en kamera, i hopp om att patienten på det viset också ska kunna uppfatta rörliga bilder

- Ögonblicket när hon såg färger för första gången var en väldigt rörande upplevelse. Det berörde oss alla väldigt djupt som medmänniskor. Utifrån de här resultatet har systemet potential att ge blinda synen tillbaka, säger dr Nader Pouratian, som i augusti utförde den fyra timmar långa operationen av kvinnans hjärna.

Patienten har valt att vara anonym, men berättar att hon blivit blind på grund av sjukdommen Vogt-Koyanagi-Haradas syndrom, som angriper pigmenten i ögonen.

Miljoner blinda med liknande och andra bakgrunder kan också få hjälp av den nya uppfinningen, menar de som står bakom projektet.