Rättar du andras grammatik? Det avslöjar mycket om din personlighet

Skriven av Ida Hansson

125 veckor sedan

|

19/01/2022
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskning visar att det kan finnas ett samband mellan människors personlighet och personer som tillrättavisar andras grammatik.

Kittlar det i fingrarna om du ser ett stav- eller skrivfel på ett menykort, i ett Facebook-inlägg, i en artikel eller på en helt fjärde plats? Och är du ganska upptagen med att nämna felet för personen och få det konstaterat att du åtminstone har koll på stavningen?

Du är verkligen inte ensam om att vara allergisk mot språk - och stavfel.

Men det finns dåliga nyheter för dig och andra som inte kan låta bli att kliva in i andras skrivna slumkvarter.

Amerikansk forskning hävdar att personer som påpekar andras stavfel vanligtvis är mindre toleranta. De tenderar att vara mindre följsamma och öppna, men i sin tur mer dömande, skriver Science Alert.

Det kan låta ganska självklart, men det är första gången som forskare har kunnat visa att en persons personlighet kan avgöra hur de reagerar på stavnings- och grammatiska fel.

Forskningen bygger på psykologiska test, där 83 deltagare läste 12 bokstäver i tre upplagor – en som var korrekt skriven, en som hade grammatiska/stavfel, och slutligen en där stavfel var dominerande.

Resultatet visade att felen gjorde läsarna mer arga på avsändaren av brevet.

Särskilt stavfelen gjorde folk tokiga.

I allmänhet är introverta mycket mer kritiska än andra när det gäller stavfel, medan kontrollerande individer är mer kritiska 'lugna' typer. 

Eftersom forskningen är gjord utifrån en observationsstudie med 83 deltagare kan man inte definitivt dra slutsatsen att så är fallet. Det tyder dock på att det kan vara något om snacket.