Spara pengar med LED

Skriven av Laust

329 veckor sedan

|

23/01/2018
spara pengar med LED
Priset för att ha en lampa tänd kan sluta med att vara dyrt, om den samlat sett är tänd många timmar årligt och inte är energieffektiv. Visse glödlampor ger stora besparingar jämfört med andra.

En utskiftning av ditt hems glödlampor kan fort ge fler penga på fickan. En investering i strömsparande LED-ljus är inte bara bra för miljön, men den tjänar också in sig själv efter få år. För en vanlig familj kan besparingen lätt komma upp på emot 2.000 kronor om året.

 

Livslängden

Glödlampan använder extremt mycket ström, eftersom en stor del av energin omvandlas till värme istället för ljus. Om sommaren är det därför rent energispill, men även om vintern spiller de energi, eftersom elvärme är dyr värme. Dessutom håller en glödlampa endast i ca. 5.000 timmar. En LED-lampa förväntas att hålla i 20.000 – 30.000 timmar, eller omkring 20 – 30 år vid vanligt bruk.

 

Ljusets värme

Tidigare har det varit så, att mycket LED-ljus var kallt i färgen. Det har dock rättats till genom tiden, och många av de LED-lampor man kan köpa idag, är 2.700 kelvin, vilket motsvarar ljuset, man får från en vanlig glödlampa.

 

LED-lampor kan både fås som riktningsbestämda lampor, men också som ljuskällor, som lyser upp som vanliga glöd- och sparlampor. Du kan se olika varianter av lampor och ljusrör med LED här.

 

Må bättre med LED

På sjukhus, vårdhem, skolor, företag mm. hör man om bättre välbefinnande och trivsel efter byte till LED-belysning. Det kan bl.a. orsakas det mer naturliga och därmed behagliga ljus som LED-lamporna avger.

 

LED-har den fördel, att man kan ändra på ljusstyrkan, och man kan därmed få LED-belysningen att agera som solens ljus. De som lider av vinterdepression kan alltså med stor fördel byta ut deras belysning till LED-belysning och därmed njuta av det naturliga ljuset året runt.

 

LED är inte dyrt

LED-ljuskällor är kanske dyrare att köpa än gammaldags glöd- eller halogenlampor men på grund av den låga energiförbrukningen och långa livslängden, så är din investering fort intjänad igen.

Utöver den årliga besparingen på elförbrukning sparar du också på inköp av lampor. Du ska till exempel köpa 7 halogenlampor, varje gång du köper 1 motsvarande LED-lampa pga. den kortare livslängden hos halogenlampan.

Utöver den långa livslängden har LED-lampor också en något lägre energiförbrukning än vanliga glödlampor. En 60 watt glödlampa kan t.ex. utan problem bytas ut med en 5 watt LED-lampa. Du får energimässigt det samme ut av den, och du får samtidigt ett mera naturligt ljus.