Alex blev överraskad när han träffade döva expediten Sanne - nu hyllas mataffären för fantastiskt initiativ

Skriven av Johanna Frid

Foto: Alex Stensholm/Facebook
Foto: Alex Stensholm/Facebook
Det som började som en positiv statusuppdatering på Facebook har nu blivit till en viral nätsuccé. Både för matbutiken Fakta och för expediten Sanne.

- Kära Fakta! Jag vill berömma er för det här fantastiska steget.

Så löd inledningen på meddelandet som Alex Stensholm från Köpenhamn skrev på den danska butikskedjan Faktas officiella Facebook-sida.

Tillsammans med texten delade Alex en bild av expediten Sanne Østergaard som arbetar på Fakta i Köpenhamnsförorten Hvidovre. Framför Sanne stod en skylt med följande budskap till butikens kunder:

- Hej, jag är döv! ;-) 

Behöver du något speciellt eller någon annan hjälp? Fråga min kollega i kassa 1. 

Är du Coop-medlem? Då vill jag låna ditt kort. 

1000 tack för tålamodet och en fortsatt bra dag. 

Vänliga hälsningar

Sanne

Medarbetare på Fakta

Det var detta meddelande, och mötet med den leende och serviceminded Sanne, som fick Alex Stensholm att sätta sig vid datorn efter sitt besök på Fakta. 

I sitt meddelande skriver han:

- Det är härligt att ni ser möjligheter i att anställa döva - och att det inte behöver vara ett problem. Det finns alltid idéer som kan främja folks möjligheter att arbeta. Jag tycker det är riktigt bra jobbat av er! Hälsar Alex Stensholm som hoppas att initiativet kommer spridas. 

- Jag hoppas att fler kedjor lägger märke till den här goda idéen som bidrar till att skapa möjligheter för döva. Döva är redan hårt drabbade av fördomar och arbetslöshet.

Och det verkar som att Alex inte är den enda som glädjer sig över Faktas initiativ.

Sedan han lade ut meddelandet har historien spridit sig till flera danska medier, och delats åtskilliga gånger på Facebook. Alex Stensholms bild har redan fått 14 000 likes och massor av kommentarer med beröm åt Alex, Sanne och Fakta för deras positiva lösning. 

En av kommentarerna till Alex bild kommer från Faktabutiken där Sanne är anställd:

1000 tack för all positiv uppmärksamhet! Vi älskar att jobba med Sanne Østergaard. Hon har från dag 1 klarat av alla utmaningar hon ställts inför. 

Till tidningen BT har Sanne Østergaard sagt att hon har arbetat i butiken i nästan två år, och att hon är oerhört tacksam över att få jobba efter fyra-fem år som arbetslös. Hon började som praktikant i butiken i tre månader och fick därefter fast anställning.

- Det betyder otroligt mycket och jag är väldigt stolt när jag sitter i kassan, säger Sanne Østergaard till BT.
Sanne har också bara goda erfarenheter av butikens kunder.

- Kunderna läser skylten, och så är de leende, praktiska och förstående. Många av dem känner mig redan och är tålmodiga om det uppstår problem med kassan, förklarar hon.