Dessa 10 saker vill inbrottstjuvarna att du gör så att de lätt kan bryta sig in i ditt hem

Henrik R

50 veckor sedan

|

03/08/2023
Viralt
Foto: Shutterstock,
Foto: Shutterstock,
Har du någonsin ens tänkt på punkt 7? Det kanske du borde...

Alla vill gärna undgå att oinbjudna gäster kommer in i ens hem. För att hålla inbrottstjuvarna borta låser vi dörren, stänger fönsterna och sätter på larmet när vi lämnar huset eller ska sova.

Men det finns små saker som du också bör tänka på i vardagen om du vill slippa komma hem till ett hus som är rensat på all elektronik och smycken. Det skriver Littlethings

Här är 10 saker som inbrottstjuvar drömmer om att du ska göra, men som du borde sluta med:

1. Lås in dem. Om du är typen som litar på alla kan du bli ett lätt offer. T.ex. när bud eller hantverkare kommer förbi ditt hus, låt bli att släppa in dem. Det kan vara så att de kollar i ditt hus efter värdesaker så att de vet om det är värt att bryta sig in.

2. Låna toaletten. Om en främmande hantverkare ber om att få låna din toalett. De skulle t.ex. kunna ta bort listerna från ditt badrumsfönster för att sedan kunna bryta sig in.

Foto. Shutterstock.

3. Lås bara huvuddörren. Det räcker inte att bara låsa huvuddörren. Tjuvarna kan mycket väl gå runt och kolla alla öppningar till huset. Särskilt källardörrar och altaner är viktiga att komma ihåg.

4. Fri insyn till larmet. Om ditt larm sitter på ett ställe som man lätt kan se utifrån, kan tjuvarna se om du glömt att aktivera det. Se till att larmet sitter på ett diskret ställe som inte kan ses från fönsterna eller dörren.

Foto: Flickr.

5. Öppna dörren när det ringer på. Om du kan se genom dörrhålet att en främmande ringer på behöver du inte öppna dörren. Om det är en inbrottstjuv kan vederbörande mycket väl vara ute efter att kolla in eventuella sätt att bryta sig in.

6. Lägg husnyckeln under dörrmattan. Alla människor, även tjuvar, vet att husnycklarna mycket väl kan ligga under dörrmattan, i en kruka eller under en sten nära dörren. Ge istället nyckeln till en person du litar på, t.ex. en granne, en vän eller en familjemedlem.

7. Dyra kläder i trädgården. Om det hänger dyra kläder på tork i trädgården skickar detta en signal om att det troligen finns fler dyra saker inne i huset. Passa dig för att ha dyra dekorationer och liknande i trädgården.

Foto: Flickr.

8. Placera dina nyinköpta saker synligt. Även om du är stolt över din nyinköpta tv eller ljudanläggning, så låt inte förpackningen stå synlig utomhus. Särskilt inte där de kan ses från vägen.

9. Dra för gardinerna. När det blir mörkt kan tjuvarna lurpassa på dig om det är tänt inomhus. Du bör kanske dra för gardinerna för att hindra insyn.

10. Lämna dina verktyg utomhus. Du kanske håller på att bygga en träkoja eller renovera inomhus. Du bör i alla fall inte lämna dina verktyg utomhus. Detta är som upplagt för att någon tjuv ska låna dina verktyg för att bryta sig in, och du behöver ju inte hjälpa tjuvarna mer än nödvändigt.