Det här ålderdomshemmet har byggt en fantastisk tidsmaskin - vänta tills du ser vad de använder den till

Skriven av Henrik R

39 veckor sedan

|

25/08/2023
Foto: Lantern of Saybrook/Facebook
Foto: Lantern of Saybrook/Facebook
Ett ålderdomshem har skapat helt fantastiska omgivningar för sina boende.

Alzheimers är inte bara en skrämmande sjukdom - det är också en sjukdom som ofta ger upphov till debatt. 

Ofta diskuterar man hur folk med Alzheimers bör behandlas och hjälpas. För även om patienterna i många fall har stort behov av hjälp är de individer med rätt till ett ordentligt och värdigt liv. 

En av de personer som tänkt länge och grundligt över denna fråga är Jean Makesh. Han är chef på åldersomhemmet Lantern of Chagrin Valley i Ohio, USA – ett ålderdomshem för Alzheimers-patienter - och här har man hittat ett perfet sätt att närma sig de boende.

Jean Makesh och hans medarbetare har nämligen tänkt ut en både unik och fantastisk lösning som just nu väcker uppmärksamhet världen över.

På vårdhemmet har man valt att bygga om sina lokaler så att centret nu fungerar som en "tidskapsel", som har återskapat viktiga och essentiella minnen för de boende med Alzheimers eller demens. På det sättet får hemmet de boende att känna sig trygga och så hemma som möjligt.

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

Lantern of Chagrin Valley är ett av enbart tre ställen i världen där man har anpassat sig helt efter de boende. Åldersomshemmet är byggt som en rad små hus som ser ut som 1940-talets USA. Vare boende har fått ett litet hus med en trevlig veranda ut mot ålderdomshemmet "main street".

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

Man har även installerat ett särskilt fiberoptisk ljus i taket som ger illusionen av att vara utomhus, liksom olika dofter sänds ut med syftet att skicka de Alzheimers-drabbades tankar tillbaka i tiden.

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

Golven är gröna så att de liknar gräsmattor i förorten, och via högtalare spelas musik frå 1930- och 40-talen, samt ljudeffekter och fågelsång. 

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

- Varje liten sak man ser - färgen på väggarna, målningen - allt, har en terapeutisk fördel och funktion, förklarar Jean Makesh som är expert inom rehabilitering.

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

Den lilla staden skapades efter att Makesh kommit fram till att en bekant miljö kan leda till en minskning av ångest, vrede och depression. Därför bestämde han sig för att skapa en plats som skulle främja just en sådan miljö och där de äldre skulle få en särskild glädje av att bo.

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook

Hittils har ombyggningen av Lantern of Chagrin Valley varit en stor succé, och Jean Makesh hoppas att konceptet kommer sprida sig till resten av världen.

Foto: Lantern of Saybrook/Facebook