Detta namn vill du inte höra ombord på ett flygplan

Skriven av Henrik R

52 veckor sedan

|

20/05/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Om du någonsin har hört namnet 'Jim Wilson' från munnen på en flygvärdinna eller pilot, kanske du blir förvånad över att få veta att det troligen inte handlade om en person

Om det inte råkade vara någon ombord som hette 'Jim Wilson', handlade det definitivt inte om en levande person.

Det skriver Ladbible, som förklarar att 'Jim Wilson' faktiskt är en slags kod bland flygpersonalen på världens största flygbolag, American Airlines.

Namnet tros härstamma från en tillverkare av 'air trays', som är speciella behållare designade för att transportera döda människor ombord på flygplan.

Denna tillverkare har uppenbarligen inspirerat flygbolagets personal att använda namnet 'Jim Wilson' som en kod för att indikera att det finns ett lik ombord på planet - oavsett om det var planerat eller inte.

En död person på ett flygplan kan uppkomma 'oanmäld', om en passagerare dör ombord, men många flyg transporterar faktiskt regelbundet lik i lastutrymmet.

American Airlines har till och med en hel avdelning dedikerad till att hantera 'frakten' av döda personer, och denna avdelning är enligt US Funerals Online känd som 'American Airlines Jim Wilson Service'.

Där kan man bland annat läsa att American Airlines 'Jim Wilson Service' 'levererar' lik till 250 olika städer i 40 olika länder, och att 'frakten' inkluderar kortare urlastningstid och speciella urlastningsramper.

Lik transporteras tydligen också i behållare med texten 'Jim Wilson' skriven på alla sidor, vilket en passagerare upptäckte tillbaka 2005.

Här skrev personen på ett flygforum online om en flygresa där hen från fönstret såg att en låda i människostorlek med texten 'Jim Wilson' på sidorna lastades av efter landning, innan resten av bagaget lastades av.

Personen skrev bland annat: "[...] jag är ganska säker på att jag vet vad som var inuti, men är det titeln på lådan, eller är det namnet på den olyckliga 'lasten'? Det verkar dyrt att faktiskt maskintrycka namnet på lådan..."

Om inte personen i lådan råkade heta Jim Wilson, så är det alltså bara namnet på tillverkaren av lådan, och du vet nu vad det betyder om du hör personalen nämna namnet 'Jim Wilson' nästa gång du flyger med American Airlines.