Facebook tog bort brännskadade Lasses födelsedagsgratulationer

Johanna Frid

401 veckor sedan

|

08/11/2016
Viralt
Foto: Meta-Partner / Facebook
Foto: Meta-Partner / Facebook
Nu anklagar han Facebook för att diskriminera brännskadade människor.

I söndags firade den svårt brännskadade tidigare brandmannen Lasse Gustavson 60-årsdag. Med anledning av den ville hans vän Björn Natthiko Lindeblad skicka honom en grattishälsning på Facebook. Men den sociala medie-kanalen svarade med att upprepade gånger ta bort både gratulationen och den tillhörande bilden. Det skriver Expressen.

Vännens födelsedagshälsning bestod av en kort text och en bild på Lasse. 

- En timme senare loggar Facebook ut mig och det var ett jäkla strul att komma in igen, säger Björn Natthiko Lindeblad till Expressen.

När han äntligen kom åt sitt Facebook-konto igen upptäckte han att gratulationen till Lasse Gustavson hade tagits bort. Han försökte lägga upp den igen, bara för att återigen få den raderad av Facebook.

Till sist gav han upp och postade ett inlägg där han berättade att Facebook upprepade gånger har tagit bort hans födelsedagshälsning till vännen Lasse. Historien väckte starka reaktioner hos läsarna av inlägget. Flera personer skrev att bilder av brännskadade personer kategoriseras som 'opassande eller stötande innehåll' av Facebook.

- Jag hade inte alls förstått att det kunde vara därför bilden togs bort, säger Björn Natthiko Lindeblad till Expressen.

Nu har hans gratulation till vännens Lasse Gustavson delats över 9 000 gånger. 

- Det är fantastiskt, säger Lasse Gustavson, som är rörd över hur många som har engagerat sig i frågan.

Den tidigare brandmannen kan förstå att vissa reagerar starkt på hans svåra skador. Men han tycker det är odemokratiskt av Facebook att censurera bort bilder av brännskadade människor.

Lasse Gustavson var bara 24 år och nyutbildad brandman när han under en utryckning skadades svårt i en kraftig gasexplosion. Han var så svårt bränd att han låg i konstgjord koma i två månader. Lasse Gustavson är i dag en omtyckt föreläsare och Göteborgsprofil.

Efter att historien offentliggjorts har stöd i form av uppmuntrande kommentarer och varma hälsningar ramlat in.

- Det fantastiska stödet ger mig styrkan att fortsätta, säger han till Expressen.