Greta, 100 år, glömdes på toaletten: Skrev nödrop på Facebook

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Grete väntade och väntade på att få byxorna uppdragna av personalen på ålderdomshemmet. Då tog hon saken i egna händer.

Trots att man har fyllt 100 och använder rullstol på grund av höftleden kan man definitivt ha koll på sociala medier. Det är Grete Alstrup Larsen från Store Hedding i Danmark ett levande bevis på, skriver danska magasinet Femina.

Den mentalt pigga kvinnan föddes under första världskriget, och väntade en timme på toaletten på sitt ålderdomshem för att få hjälp med byxorna och med att sätta sig i rullstolen. DÅ visste hon precis vad hon skulle göra. 

Efter att hon länge väntat på hjälp tog hon fram sin iPad och skrev ett upprop på Facebook. Hon valde medvetet att inte kontakta kommunen eller borgmästaren över toalettintermezzot.

- Nej, jag skrev det på Facebook, det hjälper mer. Det var 93 stycken som svarade första dagen och gav mig rätt, berättar Grete - som också använder Messenger och Skype - för Femina.

Grete Alstrup Larsen är inte arg på personalen på ålderdomshemmet, utan på att den offentliga vården sparats ner till oigenkännelighet. 

- Jag är normalt inte en som höjer rösten, men det här blev för mycket. Jag blev så arg. Jag satt där inne och väntade en timme. Det är ju under all kritik. Det sparas in för mycket. De stackars människorna som springer runt här har bara två händer och två ben. De är på så sätt å deras vägnar jag är arg, förkalrar den hundraåriga damen för Femina.

Trots att Gretes upprop på Facebook har fått folk att reagera har förhållandena på ålderdomshemmet inte förändrats. Till Gretes stora sorg.

- Man känner inte att man är värd något. Man sätts bara åt sidan.. De är ju inte roligt att sitta här som en fånge och få maten inställd. Det är inget liv, säger Grete till Femina. 

Händelsen på toaletten ägde rum i mars i år.