Jan-Erik lever helt ensam i vildmarken: Han gör det för att träffa sina barn

Skriven av Henrik R

Jan-Erik levde 90 dagar på en öde för att bli drogfri. Och lyckades.
Jan-Erik levde 90 dagar på en öde för att bli drogfri. Och lyckades.
37-årige norrmannen Jan-Erik har blivit något av en berömdhet i sociala medier med 11 000 följare på Facebook. Hans populäritet beror på att han har bott ensam på en öde ö.

Jan-Erik valde den isolerade tillvaron på ön, som ligger lite utanför Oslo, för att han var beroende av droger. 

Hans missbruk var så allvarligt att det påverkade hans familj som han inte längre träffade, och han bestämde sig för att göra något åt saken. Något drastiskt. 

Jan-Erik flyttade ut på en öde ö och levde ensam i 90 dagar. Han klarade sig själv medan han kämpade mot suget efter att ta droger. 

- Det har gått riktigt bra. När jag flyttade ut hit tog jag 100 mg metadon varje dag, men nu tar jag bara 5 mg, berättar Erik för tv2.no, som har följt hans resa mot att bli drogfri.

Mamma dog
Jan-Eriks drogmissbruk tog fart efter att hans mamma dog 2014. Han förstod snart att han var tvungen att göra något för att överleva och bevara kontakten med sin familj. 

Det var så han kom på idén att flytta från staden och drogerna. Hans nätverk stöttade honom från dag ett och han skaffade den utrustning han behövde för att klara sig ensam i vildmarken: ett tält, en kanot, en båt, fiskeutrustning och sin älskade hund Varg.

37-årige Jan-Erik har löpande skrivit på Facebook för att dela med sig av sina med- och motgångar, med tusentals nyfikna följare.

Tillbaka på rätt spår
Jan-Erik är idag drog fri och har tillåtelse att träffa sina två barn som bor i fosterfamiljer. 

- Jag hoppas att de kan se att jag verkligen kämpade. Min primära drivkraft var att få se mina barn igen, berättar han för tv2.no. 

Efter att historien om Jan-Eriks otroliga vilja att bli drogfri spritt sig har kommunen där den öde ön ligger erbjudit Jan-Erik en deltidstjänst som miljöarbetare.