Lärare upptäcker hjärtskärande meddelande när han rättar prov

Skriven av Henrik R

Foto: Privat
Foto: Privat
När en lärare rättar provuppgifter är det en uppgift i synnerhet som fångar hans uppmärksamhet.

En lärare har delat en bild på Facebook som visar en provuppgift från en av hans elever. Längst ner på provet har eleven lämnat ett meddelande där han skriver att han är villig att ge bort fem av sina poäng från provet till en klasskamrat.

Den fina gesten från eleven har fått inlägget att bli viralt på sociala medier, och många hyllar eleven.

Winston Lee, som är historielärare på Letcher County Central High School i Whitesburg, Kentucky, har delat den omtalade bilden med följande text:

"En av mina elever, en 'straight A'-elev, har erbjudit sina fem bonuspoäng till någon i nöd. Vem som helst. Ger fritt, vad som rättmätigt är hans, som han själv har tjänat, till någon jämnårig som kan ha kämpat med provet."

När han uttalade sig till Good Morning America förklarade han att han under sina 12 år som lärare aldrig tidigare har upplevt att få en sådan förfrågan från en av sina elever.

"Jag blev glatt överraskad. Han är en av de typer som ofta visar medkänsla och förståelse i klassrummet", sade han.

Efter att ha blivit viral har inlägget på Facebook fått över 76 000 gilla-markeringar och har delats över 55 000 gånger. Som sagt visar bilden på inlägget det meddelande som den namnlösa eleven lämnade längst ner på sitt prov.

"Om du kan, kan du ge mina bonuspoäng till den som får lägst poäng?", skrev eleven på sitt prov.

Dagen innan provet hade Winston lovat sina elever att alla som deltog i en provtävling skulle få fem bonuspoäng på sitt prov.

Eleven, som fick 94% på provet, skulle ha fått 99% om han inte hade gett bort dem. I stället för att behålla dem gavs de till en elev som slutade klara provet, eftersom hon fick de fem bonuspoängen från sin klasskamrat.

"Hon var verkligen tacksam, så det var fantastiskt. Hon vet inte vem som gav henne poängen", sade Winston.

Winstons inlägg på Facebook framkallade en massa positiva kommentarer, men det fanns också människor som ansåg att han inte borde ha tilldelat de fem bonuspoängen till en elev som annars inte skulle ha klarat sitt prov.

"Inte alla är bra provtagare eller i en situation hemma som tillåter dem att fokusera på att studera", sade Winston och påpekade att Letcher County är en skola med flera elever som bor i hushåll med låg inkomst.

"Jag mår bra över att det hjälpte den här eleven från 58 poäng till godkänt. Vi vet inte vad hennes situation kan ha varit," sade även Winston, som tillade att han var entusiastisk över att elevens generositet spred medkänsla och vänlighet till andra.