Mycket få vet om det: Så säkrar du att ditt bagage kommer ut först från flygplanet

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Om du avskyr att vänta på ditt bagage på flygplatsen, kommer du vilja göra allt för att snabba på processen - och lyckligtvis finns det några smarta knep du kan prova nästa gång du ska resa.

Att resa kan ibland kännas ganska stressigt. Du kommer kanske vara orolig för att gå igenom säkerhetskontrollen och hoppas att din resväska når fram till din destination utan att ha gått sönder, samtidigt som du hoppas att dina grannar på planet också kommer att vara trevliga.

Men semesterfirare behöver inte längre oroa sig för sitt bagage, det finns nämligen några enkla steg att följa för att säkerställa att resväskan är den första ut på bandet efter landning.

Även om det kan verka naturligt för många att anlända till flygplatsen så tidigt som möjligt, var ett av förslagen att anlända så sent som möjligt till incheckningsdisken. Det rapporterar Mirror.

I teorin bör det vara så att om du checkar in sist, kommer dina väskor att lastas sist på planet och därmed finns det en chans att de kommer ut först.

"Väskor kommer alltid att lastas fram och bak på bagagevagnarna, så om du checkar in sist, kommer dina väskor att vara i den sista bagagevagnen," sade Thomas Lo Sciuto, en bagagearbetare och gateagent vid en regional flygplats i USA.

Men de mer organiserade bland oss kan få panik vid tanken på att lämna incheckningen till sista stund, varför detta har döpts till en "högriskstrategi."

Ett mindre stressande förslag är att "gate-checka" din väska, vilket innebär att du lämnar den vid incheckningen för att placera den i lastutrymmet.

Detta kan innebära ytterligare säkerhetskontroller av ditt bagage, och ibland kostar det en extra avgift, men kommer att innebära att din väska blir en av de första som släpps ut i andra änden - vilket är idealiskt om du har bråttom.

Vissa flygbolag tillåter även passagerare att betala extra för att få sitt bagage levererat först, särskilt om du reser i business class, eller du har registrerat dig för ett lojalitetsprogram - ibland kan det till och med betyda att du har en separat bagagekarusell.

Ett annat smart knep är att be om en "skör bagage"-etikett för ditt bagage, eftersom detta kan påskynda din väntetid vid bagagebandet, eftersom etiketten kommer att påverka i vilken ordning väskorna packas på planet.

Bagage märkt som skört kommer att läggas in i planet sist, vilket betyder att det kommer ut först på andra sidan, vilket motsvarar mindre tid att vänta vid den fruktade karusellen. Och det kan också vara en bra idé att ta bort eventuella gamla etiketter från bagaget, samt att välja resväskor som sticker ut från mängden.