Överläkare på hospital: Så här och så ofta bör du duscha

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

06/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så här och så ofta bör du duscha

Huden är utan tvekan kroppens största organ, och det är täckt med miljarder av bakterier. Dessutom lämnar upp till 40 000 döda hudceller din kropp varje minut, och det är därför avgörande att ta hand om din hud, vilket bland annat innebär att duscha.

Det är dock viktigt att notera att du inte ska duscha för ofta och att du ska göra det på rätt sätt.

Enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap har de talat med Jørgen Serup, en professor i dermatologi och överläkare på Bispebjerg Hospital. Han har arbetat med hud i många år, och enligt honom är det inte så lätt att ge ett exakt svar på hur ofta man bör duscha. Det beror på duschens intensitet och typ.

Trots att många tror att man ska duscha dagligen och skrubba sig grundligt med tvål, är det faktiskt inte nödvändigtvis en bra idé. I alla fall inte om man gör det för ofta. Enligt Serup bör man bara använda tvål på hela kroppen sällan, eftersom tvålen kan irritera huden och torka ut cellerna.

"Vi har naturligtvis fetter på kroppen. Tvålen tar bort fettet och torkar ut cellerna. Om det händer för ofta kan det irritera huden och orsaka onormal rodnad och klåda," förklarade han. Tvål är dock nödvändigt då och då för att undvika dålig lukt.

Serup vill inte ge ett specifikt svar på hur ofta man ska duscha, eftersom det beror på duschtypen. Han har dock förklarat att en daglig dusch inte skadar, om man bara använder tvål på de delar av kroppen som är mest utsatta för svett. Det inkluderar skrevet, rumpan, fötterna och under armarna.

"En daglig dusch är bra, om du bara använder tvål på de områden med flest bakterier - skrevet, ändtarmsöppningen, fötterna och under armarna," förklarade han. Han tillade: "Men du ska högst tvåla in hela kroppen 1-2 gånger i veckan, annars torkar du ut huden för mycket."

Det är viktigt att komma ihåg att hudvård är en individuell process och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är alltid bäst att lyssna på din egen kropp och att konsultera en hudläkare om du har några bekymmer.