Startsida Livsstil Pastavatten kallas ”flytande guld”: Här är anledningen til varför du...

Pastavatten kallas ”flytande guld”: Här är anledningen til varför du inte ska hälla ut det i diskhon

Pastavatten kallas ”flytande guld”: Här är anledningen til varför du inte ska hälla ut det i diskhon
Foto: Shutterstock

Du bör absolut inte hälla ut det.

Just nu läser andra

Mat kan ha olika kulturell betydelse beroende på var man befinner sig.

I Italien är pasta en delikatess som många kockar är stolta över att tillaga på rätt sätt med rätt sås och saltning, medan det i Sverige är något vi bara slänger i kastrullen när vi inte har köpt potatis eller är för trötta för att hitta på något annat.

Men även om pasta och spaghetti för många svenskar bara är en enkel matvara som ska fylla ett hål i middagen, gör vi nästan alla samma oförlåtliga misstag ur ett matlagningsperspektiv.

Vi bör aldrig någonsin hälla pasta i ett durkslag och på så sätt låta vattnet rinna ut genom avloppet i diskhon.

Läs också

Men varför inte det? Enligt mediet Bon Appetit bör man inte hälla ut vattnet, utan istället spara det och använda det i matlagning.

Faktiskt beskriver de vattnet som ’flytande guld’.

Smart knep för massor av smak

Mediet föreslår att man sparar spaghettivattnet och använder det för att göra en sås, eftersom det tydligen ger en fantastisk smak.

Samtidigt ger pastavattnet såsen en nästan silkeslen konsistens. Det beror på att vatten och olja binds samman, så att såsen inte blir ’slaskig’.

Dessutom föreslår matentusiasterna från Bon Appetit att man kan använda pastavatten som alternativ till mjöl, grädde och annat när såsen ska redas.

Det bör dock nämnas att man ska vara försiktig med att lägga i för mycket i såsen, eftersom det kan förstöra hela rätten.

Skribenten ger ingen guide till hur mycket pastavatten man ska använda, så det är väl bara att prova sig fram!

Läs också

Ads by MGDK