Startsida Livsstil Lider du av uppblåst mage?: Dietist och nutritionist förklarar fenomenet...

Lider du av uppblåst mage?: Dietist och nutritionist förklarar fenomenet och hur du blir av med det

Lider du av uppblåst mage?: Dietist och nutritionist förklarar fenomenet och hur du blir av med det
Foto: Shutterstock

Alle som varit uppblåst vet hur jobbigt det kan vara.

Just nu läser andra

Uppblåsthet, ofta kallad meteorism i medicinska termer, är ett vanligt men ändå jobbigt problem som många möter.

Det involverar förnimmelser av utspänd buk, ofta åtföljd av en ökning av bukens storlek eller volym, förklarar Pauline Gouth, nutritionist på Dijo enligt 20 Minutes.

Orsaker till uppblåsthet

Uppblåsthet orsakas vanligtvis av en ansamling av gas i matsmältningskanalen, vilket leder till obehag eller utvidgning.

Även om det inte är omedelbart alarmerande, kräver återkommande och smärtsam uppblåsthet att man identifierar dess orsaker.

Läs också

”Magen är ett av de där vänliga organen som kommunicerar med oss ​​och låter oss veta när något är fel. Så låt oss lyssna på det!” uppmuntrar Goth.

Fysiologiskt kan uppblåsthet bero på flera faktorer:

1. Överdriven jäsning av vissa livsmedelstyper av tarmbakterier.

2. Aerofagi, eller överdriven luftsväljning, som kan uppstå när man äter eller dricker för snabbt.

3. Problem med upptag av näringsämnen och matsmältningsproblem, som ofta visar sig som matkänslighet och intolerans.

”Även till synes hälsosamma livsmedel kanske inte passar vårt matsmältningssystem,” varnar Gouth. Livsmedel som bönor, kål, linser, mejeriprodukter eller starkt bearbetad gluten kan kräva noggrannare övervakning för magreaktioner.

4. En obalans i mikrobiomet, eller dysbios, som är ett överskott av skadliga bakterier jämfört med bra bakterier.

5. Sjukdomar som irritabel tarm (IBS) eller celiaki, där uppblåsthet kan vara ett vanligt symptom. Gouth rekommenderar starkt professionell vägledning i dessa fall.

Sätt att lindra uppblåsthet

Eftersom varje kropp är unik, så är också orsakerna till uppblåsthet. ”Det är svårt att säga om det är möjligt att bli av med uppblåsthet permanent,” varnar Gouth. Men hon ger några grundläggande tips för att undvika det:

1. Ät långsamt, eftersom långsam tuggning minskar mängden luft som sväljs under måltiderna, vilket minskar risken att bli uppblåst.

2. Undvik kolsyrade drycker, tuggummi och godis, eftersom dessa kan föra in luftbubblor i matsmältningssystemet och leda till att du sväljer mer luft.

3. Upprätthåll en hälsosam livsstil, inklusive regelbunden fysisk aktivitet, vilket stimulerar tarmrörelser, hjälper till med effektivare matsmältning och minskar uppblåsthet. En balanserad kost med tillräckligt fiberintag (30 till 35 gram per dag) rekommenderas också.

4. Överväg naturläkemedel och kosttillskott, såsom en probiotika. Aktiva ingredienser som kummin och fänkål är kända för att hjälpa till att minska matsmältningsbesvär, inklusive uppblåsthet. Aktivt vegetabiliskt kol kan lindra gasbildning och uppblåsthet, och enzymet alfa-galaktosidas kan hjälpa till att minska jäsningsprocesser och gasproduktion.

Gouth föreslår också att hålla en ”matdagbok” i minst två veckor varje månad.

Denna dagbok bör innehålla all konsumerad mat, förnimmelser, eventuella matsmältningsbesvär och smärtor för att bättre kunna spåra utvecklingen av uppblåsthet och hantera det mer effektivt.

Läs också

Ads by MGDK