Ett överdrivet intag av protein kan skada dina artärer, enligt nyligen vetenskapliga rön.
Just nu läser andra
Höga proteinintag är populära för att hjälpa till med viktnedgång och att bygge muskler.
Men, nya studier visar att dessa dieter kan skada vår hjärthälsa, öka risken för artärsjukdomar och hjärtproblem. Denna upptäckt kommer från forskning som noggrant undersöker hur protein påverkar vårt hjärta.
Vad forskningen visar
En studie från University of Pittsburgh publicerad i Nature Metabolism fann att ett för högt proteinintag, särskilt från animaliska källor som kött, ägg och mjölk, kan orsaka allvarliga hjärtproblem.
Det visar sig att dieter med mer än 22% protein kan göra vissa immunceller för aktiva. Denna överaktivitet kan leda till skador på artärerna på grund av en uppbyggnad av skadliga ämnen i blodkärlen.
Läs också
Forskare gjorde flera tester, inklusive studier på människor, för att se hur protein påverkar våra kroppar.
De fann att måltider med minst 25 gram protein kan öka nivåerna av en specifik aminosyra i vårt blod, vilket leder till skador på artärerna. Det skriver dagens.com.
Att hitta rätt balans
Studiens medförfattare, professor Babak Razani, varnar för att äta för mycket protein.
Han föreslår att även om protein är bra för muskler och mättnadskänslan, finns det en gräns för hur mycket vi bör ha. Att äta för mycket kan skada våra artärer, så mer forskning behövs för att hitta rätt mängd protein som är hälsosamt för våra hjärtan.
Det stora hela
Tidigare studier har kopplat mycket animaliskt protein till hjärtsjukdomar, diabetes och njurproblem.
Med hjärtsjukdomar som en ledande dödsorsak är det viktigt att förstå hur det vi äter påverkar vår hälsa.