Grönsaken smakar otroligt gott och går att använda på många sätt.
Just nu läser andra
Grönsaken har länge varit en grundpelare i köket, men enligt näringsfysiolog Reijo Laatikainen förtjänar denna välkända grönsak en plats i supermatens liga.
Laatikainen rekommenderar en generös portion morötter fyra eller fem gånger i veckan för att stödja vår hälsa på flera viktiga sätt.
Det skriver iltalehti.fi.
Konsumtion av morötter bidrar inte bara till att täcka största delen av vårt dagliga behov av vitamin A med endast en morot om dagen, utan har även flera andra hälsofördelar. Morötter är rika på betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A, vitalt för nervsystemets funktion och inflammationsskydd.
Läs också
Dessutom är de bra för ögonhälsan, även om stora mängder inte förbättrar synskärpan.
Morötternas fiberinnehåll stödjer munhälsan genom att öka salivproduktionen och innehåller även ämnen som motverkar skadliga bakteriers aktivitet i munnen. Från en medelstor morot får man endast cirka 50 kilokalorier, vilket gör dem till ett energisnålt tillskott till vilken diet som helst. Utöver vitamin A innehåller morötter även vitamin K, selen, kalium, kalcium och folat.
Förbättrar minnet
Intressant nog visar studier att karotenoider i morötter är kopplade till bättre minne och kognitiva funktioner. Personer som regelbundet konsumerar karotenoidrika grönsaker har ett klart bättre minne och kognitiva mentalfunktioner jämfört med de som får i sig mindre mängder karotenoider genom sin kost.
Trots alla dessa fördelar bör man dock vara medveten om möjliga effekter av ett högt intag av vitamin A. Även om brist på denna vitamin är sällsynt i industrialiserade länder, kan överkonsumtion på lång sikt leda till allvarliga hälsoeffekter såsom osteoporos och leverskador.
Det är viktigt att komma ihåg att balans är nyckeln.