Det kanske inte är vad du tror att du tuggar på.
Just nu läser andra
Oavsett om vi vill erkänna det eller inte – eller ens tänka på det – så händer det att vi stoppar saker i kroppen utan att egentligen veta vad de innehåller.
Kanske älskar du en riktigt fet kebab efter en utekväll, men mår illa så fort du får veta vad den faktiskt är gjord av.
På samma sätt, även om du tekniskt sett inte sväljer det, har många svårt att tro vad tuggummi egentligen tillverkas av.
Bildäck i munnen?
Förr i tiden gjordes tuggummi av den sega saften från sapodillaträdet, men i dag tuggar vi på något helt annat.
Läs också
Enligt BBC Science Focus använder de flesta tillverkare i dag ett ämne som heter polyisobutylen för att göra tuggummibasen. Det är faktiskt samma material som ofta används för att tillverka innerslangar till bildäck.
Även om inte alla företag som listar ”tuggummibas” använder just detta ämne, känns det ändå lite märkligt, eller hur?
”Polyisobutylen blandas med plastmjukgörare och andra ingredienser – alla livsmedelsgodkända – för att göra tuggummit mjukt och tuggvänligt”, förklarar BBC.
De tillägger också att både chicle (trädsav) och polyisobutylen fungerar bra tack vare sina smältpunkter, vilket gör att de är fasta men ändå formbara och mjuka i värmen från munnen.
Saft från ”gummiträdet”
Om du föredrar en mer naturlig och ekologisk livsstil finns det tuggummi som fortfarande tillverkas av chicle – saven från sapodillaträdet. Forskare har dessutom undersökt möjligheten att använda majsstärkelse som bas i framtidens tuggummi.
Men oroa dig inte – alla tuggummin som säljs måste godkännas som säkra livsmedel.
Ligger det kvar i magen?
Även om uppgifterna om tuggummits innehåll väckt viss oro, så är den gamla myten om att tuggummi stannar kvar i magen motbevisad flera gånger om.
För att uttrycka det enkelt: allt du har i magen kommer förr eller senare att passera genom kroppen – oavsett om det bryts ner av magsyra eller inte. Tuggummi färdas helt enkelt vidare genom matsmältningssystemet.
Med andra ord: ingen anledning till panik.