Enkla knep som visar om ägget fortfarande går att äta.
Just nu läser andra
Många har kokta ägg hemma – till frukost, matlådan eller som ett snabbt mellanmål. Men hur länge håller de egentligen innan de blir dåliga?
Det är en fråga få ställer sig, men svaret är viktigare än man tror.
Hårdkokta ägg håller i upp till sju dagar
Enligt ICA bör kokta ägg förvaras i kylskåp direkt efter att de tillagats. Temperaturen bör ligga på cirka 4 grader.
Om de förvaras rätt kan hårdkokta ägg hålla i upp till en vecka. Mat som innehåller kokta ägg, som smörgåsar eller sallader, bör ätas inom tre till fyra dagar. Tips: råa ägg kan hålla 2 till 3 månader i kylskåpet om de ligger med den spetsiga änden ned.
Läs också
Undvik att lägga äggen i kylskåpsdörren
För bästa hållbarhet bör du inte placera kokta ägg i kylskåpsdörren. Dörren utsätts för stora temperaturväxlingar varje gång den öppnas, vilket kan förkorta hållbarheten.
Placera äggen längre in i kylen där temperaturen är jämnare och stabilare.
Lita på dina sinnen – så vet du om ägget är dåligt
Det är inte alltid datumet som avgör om ett ägg fortfarande går att äta. Ett fräscht kokt ägg luktar knappt någonting alls. Om det däremot luktar starkt och obehagligt, är det dags att slänga det.
Titta också på hur ägget ser ut när du skalar det. Om gulan fastnar mot skalet eller om ägget är ovanligt lätt att skala kan det vara ett tecken på att det förvarats för länge.
Smakar det konstigt? Kasta det
Även smaken kan avslöja mycket. Om ägget smakar annorlunda eller obehagligt bör det inte ätas – även om det ser okej ut. Det är alltid bättre att vara försiktig än att riskera att bli sjuk.
Sammanfattningsvis: lukt, smak och utseende säger mer än bäst före-datumet.