Startsida Mat Frysa om kött? Här är sanningen en gång för alla

Frysa om kött? Här är sanningen en gång för alla

Kött i frysen
photohasan / Shutterstock

Många undrar: Går det verkligen att frysa in kött som redan tinats? Här är svaren du behöver för att undvika risker – och rädda både smak och säkerhet i köket.

Just nu läser andra

Populärt i svenska hem

Oavsett om det vankas fredagsbiff eller klassisk köttfärssås står kött högt i kurs på svenska middagsbord. Men ibland ändras middagsplanerna och en köttbit som tinats måste kanske tillbaka i frysen. Vad gäller egentligen – och kan det vara farligt?

Får man frysa in kött igen?

Svaret är ja – men bara om det skett på rätt sätt. Det absolut viktigaste är hur du tinade köttet från början. Har köttet fått tina långsamt i kylskåpet? Då är det inga problem att frysa in det igen.

Det är kylskåpets låga och jämna temperatur som gör hela skillnaden. Där hinner inte bakterier föröka sig i någon större utsträckning, och köttet är fortfarande säkert. Däremot – om köttet tinats i rumstemperatur, exempelvis på köksbänken, är läget ett annat. Har det legat ute mer än två timmar (eller mer än en timme om det är varmt i rummet, över 30 grader) kan farliga bakterier ha hunnit växa till sig. Då bör du inte frysa in det igen, skriver tidningen Familjeliv

Så påverkas kvaliteten

Även om köttet är säkert att frysa in igen om det tinats i kylskåp, påverkas smaken och konsistensen. När kött tinas förlorar det vätska – och en extra frysning gör det ännu torrare. Resultatet kan bli en trist och seg köttbit.

Läs också

Vill du ändå minimera kvalitetsförlusten? Frys in köttet så snabbt som möjligt efter upptining, och gärna i mindre bitar. Torka av köttet med hushållspapper för att ta bort överflödig vätska innan du lägger det i frysen. Frys gärna först in det på en bricka utan förpackning så det snabbt blir genomfryst. När köttet är riktigt fruset, packa det tätt i fryspåsar för att undvika frysskador.

Tänk på tiden – och planera smart

Vänta inte för länge – köttet bör frysas in igen inom tre till fyra dagar efter att det tinats, så länge det hela tiden förvarats i kylskåp. Ju kortare tid det varit tinat, desto bättre blir resultatet.

Det enklaste sättet att slippa problemet? Dela köttet i mindre portioner innan du fryser in det första gången. Då tar du bara fram den mängd du behöver – och slipper fundera på att frysa om kött i onödan.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: