Du bör undvika denna typ av mjölk.
Just nu läser andra
Växtbaserade drycker som havre-, mandel- och sojamjölk har blivit allt mer populära och ses ofta som ett hälsosamt alternativ till komjölk. Men flera forskare menar nu att dryckerna inte nödvändigtvis är så nyttiga som många tror.
Den amerikanska professorn Maria Abreu, som forskar om tjocktarmscancer, varnar för att de populära dryckerna kan vara en del av förklaringen till att fler yngre vuxna i USA drabbas av sjukdomen. Hon förklarar att kemikalier och bakterier i ultraförädlade livsmedel kan trigga ett enzym i tarmen som orsakar kronisk inflammation – en tillstånd som i värsta fall kan utvecklas till cancer. Det säger hon i en intervju med 7 News, Miami.
Enligt Abreu bör även växtbaserade drycker räknas till denna kategori, eftersom de ofta är kraftigt processade trots sitt hälsosamma rykte.
Dietisten Jessica Cording håller med och menar att marknadsföringen av dessa produkter ger en falsk känsla av trygghet:
“Mjölkfria produkter har fått en sorts hälsogloria – många konsumenter tror att bara för att något är mjölkfritt, så är det också nyttigt,” sa hon nyligen till Daily Mail.
Läs också
Även Anne Tjønneland, forskningsledare vid Cancerfonden i Danmark, delar oron.
“Det finns inte mycket positivt att säga om dessa produkter, bortsett från deras miljöpåverkan. Drick dem inte för hälsans skull,” säger hon till danska B.T.
Hon påpekar att många växtdrycker innehåller emulgeringsmedel och tillsatser som kan innebära hälsorisker. Även om det ännu inte finns något entydigt bevis för att växtdrycker direkt ökar cancerrisken, framhåller hon att deras påverkan på blodsocker och insulin väcker oro.
Sammanfattningsvis menar forskarna att valet av växtbaserad mjölk bör göras med försiktighet – inte av hälsoskäl, utan snarare för miljöns.