Startsida Livsstil Många glömmer det här: Viktigt att göra innan du äter...

Många glömmer det här: Viktigt att göra innan du äter bär

berries bær
Pixabay

Det gäller både färska och frysta.

Just nu läser andra

Att använda frysta bär har blivit allt vanligare i svenska hem – inte minst till smoothies, bakverk och desserter. Men det är viktigt att veta var bären kommer ifrån, eftersom importerade frysta bär kan innebära en risk för hälsan.

För bara några år sedan upptäcktes flera fall av norovirusinfektioner kopplade till frysta bär importerade från utlandet. Efter det gjorde Danmarks Livsmedelsinstitut (DTU) en utredning om hur effektiv värmebehandling av produkter som bärjuice och paj kan vara för att oskadliggöra viruset.

Norovirus, som orsakar så kallad kräksjuka, kan ge illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré och ibland feber. Viruset kommer från avföring och kan hamna på bären genom smutsiga händer, förorenat vatten eller andra smittkällor innan de fryses, skriver dagens.no.

Koka bären för säkerhets skull

Myndigheterna rekommenderade tidigare att importerade frysta bär ska kokas i minst en minut vid 100 grader innan de äts. Det gäller särskilt om bären används i rätter som inte värmebehandlas efteråt. På så sätt dödas eventuella virus eller bakterier.

Behöver inte alltid kokas

Enligt Cathrine Svindland, seniorrådgivare vid norska Livsmedelsverket, är det i de flesta fall säkert att äta importerade bär utan att koka dem – men hon betonar att personer med nedsatt immunförsvar, som små barn, äldre, gravida eller sjuka, bör vara extra försiktiga och alltid värmebehandla bären.

Färska bär kräver också försiktighet

Läs också

Även färska bär kan innehålla parasiter och bör hanteras noggrant. Vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) har forskaren Tamirat Tefera Temesgen testat olika metoder för att ta bort parasiter som Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum och Giardia duodenalis.

Hans studier visar att sköljning i kallt vatten i ett durkslag i en minut tar bort de flesta parasiterna. Ännu effektivare är att skölja bären i en blandning av vatten och hushållsättika eller att använda en salladsslunga – dessa metoder tar bort över 80 procent av parasiterna.

Kort sagt: oavsett om bären är frysta eller färska, bör de alltid hanteras med omsorg för att undvika sjukdom.

Ads by MGDK