Startsida Livsstil Matkombinationer du bör undvika enligt experter

Matkombinationer du bör undvika enligt experter

Skolmat, matsal
Anatol Tushev / Shutterstock

Vissa livsmedelskombinationer kan smaka fantastiskt – men kroppen håller inte alltid med.
Näringsforskare varnar för att vissa ingredienser tillsammans kan minska kroppens förmåga att ta upp vitaminer, mineraler och energi på rätt sätt.

Just nu läser andra

Vissa livsmedelskombinationer kan smaka fantastiskt – men kroppen håller inte alltid med.
Näringsforskare varnar för att vissa ingredienser tillsammans kan minska kroppens förmåga att ta upp vitaminer, mineraler och energi på rätt sätt.

Mörk choklad och mjölk

De verkar passa perfekt ihop, men mjölkproteiner kan blockera de hjärtskyddande antioxidanterna i mörk choklad.
För bästa effekt bör du njuta av chokladen som den är – utan mjölk.

Alkohol och koffein

Espresso martinis må vara trendiga, men kombinationen är riskabel.
Koffein döljer hur berusad du faktiskt är, vilket lätt kan leda till att du dricker mer än planerat – och får en tuffare morgondag.

Mjölk och citrus

Ett glas mjölk tillsammans med apelsinjuice eller citrusfrukter är ingen lyckad kombination.
Syran får mjölken att skära sig, vilket kan orsaka uppblåsthet eller orolig mage.

Snabbnudlar och soja

Snabbt, ja – men knappast hälsosamt.
Båda innehåller mycket natrium, och tillsammans blir saltintaget extremt högt. Det kan öka risken för högt blodtryck och uttorkning.

Kaffe och banan

Läs också

En banan till kaffet kan kännas som den perfekta frukosten på språng – men energin blir kortvarig.
Sockret i bananen och koffeinet i kaffet ger en snabb energitopp som snart följs av en kraftig dipp.

Jordnötssmör och riskakor

Det låter nyttigt, men mättnaden varar inte länge.
Riskakor ger snabb energi men ingen långvarig effekt, och även med jordnötssmör blir du ofta hungrig igen inom en timme.

Kött och ost

En klassisk kombination i burgare och smörgåsar – men också en av de tyngsta.
Båda är rika på mättat fett, vilket bromsar matsmältningen och kan ge en känsla av trötthet och uppsvälldhet.

Frukt och yoghurt

Det låter som ett hälsosamt mellanmål, men syran i vissa frukter kan störa de nyttiga bakterierna i yoghurten.
Resultatet kan bli uppblåsthet och minskad nytta för matsmältningen.

Vin och dessert

Att kombinera söta efterrätter med vin får blodsockret att stiga snabbt.
Det kan leda till trötthet, huvudvärk och energidippar efter måltiden.

Ägg och kaffe

Läs också

Att dricka kaffe till frukost med ägg kan minska kroppens upptag av järn och B-vitaminer.
Vänta gärna 30 minuter efter måltiden innan du tar din kopp kaffe.

Tomater och gurka

De är vanliga i sallader men fungerar inte perfekt tillsammans.
Gurka innehåller ett enzym som kan minska kroppens förmåga att ta upp C-vitaminet från tomater – ät dem därför helst separat.

Smarta val för bättre hälsa

Att känna till hur olika livsmedel påverkar varandra kan göra stor skillnad för både hälsa och välmående.
Genom att kombinera mat på rätt sätt får kroppen lättare att ta upp näring, matsmältningen fungerar bättre och energin håller längre.

Informationen bygger på material från Real Simple.

Ads by MGDK