Startsida Hälsa Äter du för snabbt? Så påverkar det mer än bara...

Äter du för snabbt? Så påverkar det mer än bara din mage

Chewing, eating
Krakenimages.com / Shutterstock.com

Att tugga maten ordentligt handlar inte bara om att undvika att sätta i halsen – det påverkar hela matsmältningsprocessen. När du tuggar frigörs saliv som innehåller enzymer som bryter ner fett och kolhydrater. Samtidigt skickar kroppen signaler till magen att börja producera saltsyra inför maten som är på väg. Ju bättre du tuggar, desto lättare får kroppen att göra resten av jobbet.

Just nu läser andra

Att tugga maten ordentligt handlar inte bara om att undvika att sätta i halsen – det påverkar hela matsmältningsprocessen. När du tuggar frigörs saliv som innehåller enzymer som bryter ner fett och kolhydrater. Samtidigt skickar kroppen signaler till magen att börja producera saltsyra inför maten som är på väg. Ju bättre du tuggar, desto lättare får kroppen att göra resten av jobbet.

Så många tuggor du egentligen behöver

Det finns ingen exakt siffra att följa, men experter menar att du bör tugga tills maten nästan är helt utan struktur. Mjuk mat kan behöva runt 20 tuggor, medan hårdare livsmedel kräver fler för att bli tillräckligt finfördelade. När maten är lätt att svälja utan vätska är den oftast färdigtuggad. Målet är ett konsistensskifte – från matbit till nästan flytande.

Hur du märker att du tuggar fel

Om du ofta sköljer ner mat med dryck eller känner att det är svårt att svälja, är chansen stor att du tuggar för lite. Även gaser, svullen mage och tyngdkänsla kan bero på bristfällig tuggning. Många äter dessutom snabbt och distraherat, vilket gör att kvaliteten på tuggandet försämras utan att man märker det. Att bli medveten om tempot är ett första steg.

Otillräcklig tuggning kan ge halsbränna

När maten inte bryts ned ordentligt produceras mindre magsyra än kroppen egentligen behöver. Det kan leda till att större matbitar jäser i magen och skapar gaser som pressas upp i matstrupen. Resultatet blir halsbränna och en brännande känsla i bröstet. Ofta kan långsammare tuggning minska problemen.

Problem med magen när maten inte är finfördelad

Matsmältningsorganen gör ett imponerande jobb, men de klarar inte allt. Stora matpartiklar som passerar vidare till tarmen kan börja jäsa och skapa obalans i tarmfloran. Det kan leda till uppblåsthet, gaser, förstoppning eller allmän magoro. Tuggar du maten väl får både enzymer och tarmbakterier en enklare arbetsmiljö.

Sämre näringsupptag när du tuggar för lite

Läs också

För att kroppen ska kunna ta upp vitaminer, fetter, proteiner och kolhydrater behöver maten brytas ner till mycket små byggstenar. När tuggningen brister blir näringsämnena svårare för tarmen att absorbera. Med tiden kan detta påverka energinivåer, återhämtning och immunförsvar. Genom att tugga ordentligt maximerar du din kropps möjligheter att ta tillvara på maten.

Snabbt ätande kan leda till överätning

När du slukar maten hinner kroppens mättnadssignaler inte ikapp, vilket lätt leder till att du äter mer än du behöver. Det kan i sin tur påverka blodsocker, vikt och energinivåer negativt. Långsammare tuggning gör att kroppen får tid att registrera när den faktiskt är nöjd. Dessutom gör det måltiden mer njutbar.

Så tränar du bättre tuggvanor

Börja med att ta mindre tuggor och sänk tempot – särskilt om du brukar äta i farten. Fokusera på maten och undvik att tugga samtidigt som du dricker eller tar en ny tugga, tipsar sajten Real Simple. Använd tungan för att röra runt maten så att alla bitar bryts ned ordentligt. Medvetenhet och små justeringar kan göra stor skillnad för både matsmältning och välmående.

Ads by MGDK