Startsida Livsstil Därför ska du aldrig hälla kallt vatten över dina ägg

Därför ska du aldrig hälla kallt vatten över dina ägg

Därför ska du aldrig hälla kallt vatten över dina ägg
Foto: Shutterstock

Ett enkelt kökstrick kan göra stor skillnad för både smak och konsistens – och de flesta gör fel utan att veta om det.

Just nu läser andra

När frukosten ska fram på bordet går det ofta undan.

Många av oss jonglerar kaffe, bröd och kanske ett ägg samtidigt som vi försöker få vardagen att flyta på.

Ändå stöter vi ofta på små irritationsmoment i köket – sådant vi trodde var hur enkelt som helst.

Ett av dem dyker upp när vi ska koka ett ägg.

Det skriver galeriaespana.

Läs också

Det känns som en snabb och okomplicerad uppgift, men resultatet blir inte alltid så aptitligt som man hoppats på.

Vem har inte försökt skala ett ägg där vitan blivit seg eller fått en grå ton?

Det är en liten detalj, men den kan påverka hela upplevelsen.

Just därför kan det vara värt att titta närmare på vad som egentligen händer när ett varmt ägg utsätts för en tvär temperaturskillnad.

Vad som händer i kastrullen

Kockar pekar på ett fenomen de kallar termisk chock.

Läs också

Äggets proteiner dras nämligen åt rejält när det flyttas direkt från kokande vatten till iskallt, vilket gör både vitan och gulan fastare än man önskar.

Många känner igen den karakteristiska grå kanten som ibland bildas runt gulan.

”En plötslig temperaturförändring är lika obehaglig för ägg som det är för oss att hoppa från en varm dusch rakt ner i en iskall pool”, lyder citatet.

Snabb nedkylning kan också orsaka små sprickor i skalet.

Vatten tränger in och gör konsistensen mer vattnig.

Läs också

Det märks kanske inte alltid i vardagsstressen, men skillnaden blir tydlig när man anstränger sig lite extra med serveringen.

Så gör du

En mildare nedkylning kan göra underverk. Det krävs inget speciellt, bara lite tålamod.

Ta kastrullen från värmen och låt äggen ligga kvar i det varma vattnet några minuter.

Häll sedan i lite varmt kranvatten för att jämna ut temperaturen.

Tillsätt därefter successivt svalare vatten tills det bara är ljummet.

Läs också

Avsluta med att låta äggen ligga i lätt kallt vatten så att skalet släpper lättare.

Många upplever att vitan blir slätare och gulan mer jämn när temperaturen sänks i små steg.

Det ger en bättre textur och ett snyggare resultat – oavsett om äggen ska ätas som de är eller blandas i en sallad.

När man väl vant sig är det svårt att gå tillbaka till isvattenmetoden. Den mjuka, fina konsistensen talar för sig själv.

Ads by MGDK