Ett enkelt förvaringsknep kan bromsa mognaden rejält – och de flesta har ingen aning om att det fungerar.
Just nu läser andra
Det är rena rama banankaoset ibland. Det finns nämligen vissa små vardagsproblem som på mystiskt vis lyckas skapa oproportionerligt mycket frustration.
Som när man köper en fin klase bananer, lägger dem prydligt på köksbordet – och två dagar senare har de redan fått bruna fläckar, blivit mjuka och man inser att tiden håller på att rinna ut.
Plötsligt är de mer smoothiesmaterial än mellanmål.
Men misströsta inte.
Det finns faktiskt lösningar, och de är inte riktigt vad man tror.
Läs också
Det skriver nextlevelpadel.fi.
En gas med tempo
Bananer mognar snabbt eftersom de avger etylengas, en naturlig ’mogningsmotor’.
I naturen är det praktiskt – men i fruktskålen är det mindre kul.
Etylen gör nämligen att bananerna går från fasta till färdigmogna i raketfart, så tricket är att bromsa processen lite.
Enligt livsmedelsexperten och innehållsskaparen Montserrat Meléndez, som testade olika förvaringsmetoder under sex dagar, finns det ett knep som fungerar förvånansvärt bra.
Läs också
Hon testade att linda in skaften i aluminiumfolie, lägga bananerna i plastpåsar – och att förvara dem i kylskåp.
”Att ha dem oskalade och inlindade i folie gjorde inte någon större skillnad, men att ställa dem i kylen var praktiskt eftersom kylan saktar ner produktionen av etylen”, berättar hon.
Och det finns fler tips.
Plastpåsen fungerade också bra. Och vill man spara bananerna ännu längre rekommenderar hon att frysa dem – utan skal, förstås.
Dela och härska
Ett annat effektivt knep är att separera bananerna.
Läs också
När de ligger tätt ihop ökar etylenhalten runt dem – och då går mognaden snabbt.
Genom att dela på bananerna mognar de långsammare, och lindar man dessutom in skaften i plastfolie får man ytterligare lite extra tid.
Temperaturen spelar också stor roll.
Bananer trivs bäst svalt och torrt – men inte för kallt. Ett mörkt skafferi eller en plats bort från direkt solljus är helt perfekt.
Och kom ihåg: håll dem långt ifrån äpplen och tomater. De avger också etylen och kan påskynda processen rejält.
Läs också
Så nästa gång du kommer hem med en klase gula favoriter – fundera lite på var du lägger dem. Det kan vara skillnaden mellan gyllene fräschör och brun besvikelse.