En vinterfavorit som de flesta redan har hemma visar sig ha större hälsoeffekter än många tror.
Just nu läser andra
I många svenska hem dröjer det sällan länge innan vintern förknippas med en skål mandariner mitt på köksbordet.
De sprider en välbekant doft av december, är lätta att skala och slinker ofta ner som ett något mer samvetslugnt alternativ till kakor och andra sötsaker.
Ändå dyker tanken lätt upp – särskilt när man sträcker sig efter ännu en. Vad innebär det egentligen för kroppen att äta mandariner varje dag?
Mandarinen kommer ursprungligen från Kina, men under vintermånaderna är det främst frukter från Medelhavsområdet, ofta Spanien, som hamnar i nordiska fruktskålar.
Många blandar ihop mandariner med klementiner och satsumas eftersom de liknar varandra, men det finns tydliga skillnader.
Läs också
Klementiner är oftast sötare och har ett fastare skal, mandariner är mer aromatiska och något syrligare, medan satsumas brukar vara mildare och nästan alltid kärnfria.
Därför kan mandariner vara ett bra val
Näringsmässigt är mandarinens största styrka dess innehåll av C-vitamin.
Runt 30 milligram per 100 gram är ett rejält tillskott, och tre–fyra mandariner täcker i grova drag en vuxens dagsbehov.
Det skriver Den Offentliga.
Frukten innehåller dessutom fibrer, A-vitamin och mineraler som kalium och magnesium.
Läs också
Det höga vatteninnehållet gör den kalorisnål, men samtidigt innebär den naturliga fruktsockermängden att man ändå bör tänka på mängden.
Att äta mandariner dagligen kan ge flera hälsofördelar.
Fibrerna bidrar till mättnad och en fungerande mage – särskilt om man låter den vita hinnan sitta kvar.
C-vitaminet förbättrar upptaget av järn från växtbaserad mat och spelar roll för hud och bindväv.
Forskning har även visat att ett högt intag av citrusfrukter kan kopplas till bättre hjärt- och kärlhälsa.
Läs också
Det finns dock några saker att vara medveten om.
Konventionellt odlade citrusfrukter kan innehålla rester av bekämpningsmedel, eftersom frukterna ofta behandlas för att klara lagring och transport. Ekologiska alternativ minskar risken.
Personer med fruktosintolerans kan få magbesvär av större mängder, och diabetiker bör fortfarande hålla koll på sitt totala sockerintag.
Vissa med björkpollenallergi kan också reagera genom korsallergi.
För de flesta friska svenskar är ett par mandariner om dagen ett helt rimligt och välkommet inslag under säsongen.