Dessa bilmärken är oftast inblandade i fortkörningar

Skriven av Henrik R

40 veckor sedan

|

21/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dessa bilmärken är oftast inblandade i fortkörningar.

En färsk undersökning avslöjar att tyska bilmärken oftast fastnar på fartkamerorna i Sverige. Polisen har noterat en ökning av fortkörningsböter de senaste åren, med nästan 220 000 böter utfärdade förra året, jämfört med 150 000 för fem år sedan.

Undersökningen, utförd av Kantar Sifo på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil, visar att BMW och Audi toppar listan över de bilmärken som oftast är inblandade i fortkörningar.

BMW ligger på första plats med 16 procent, medan Audi och Peugeot delar andra plats med 12 procent vardera. Hyundai och Volkswagen följer därefter med 10 respektive 9 procent.

Tommy Letzén, VD för Motorbranschens riksförbund, uttryckte inte förvåning över resultaten.

Han påpekade att bilar för många representerar frihet, och vissa märken förstärker den drömmen. Han tillade att det skulle vara intressant att se om det finns något samband mellan ålder eller bostadsort och fortkörningsböter.

Sverige har cirka 2 400 trafiksäkerhetskameror längs de statliga vägarna, vilka uppskattas rädda 20 liv varje år och förhindra att 70 personer blir allvarligt skadade.

Kamerorna är strategiskt placerade på platser där trafiken ofta överstiger hastighetsgränserna och där skaderisken bedöms vara hög.

Polisen framhåller att alla kameror är synligt placerade och att hastighetsgränserna tydligt anges vid kamerorna. Kamerorna fotograferar endast de fordon som kör över den tillåtna hastighetsgränsen.

Klicka här för att komma tillbaka