Vad är NFT:s och hur fungerar de i praktiken?

Valdemar Lind

113 veckor sedan

|

12/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Även om investeringar i aktier och fonder aldrig har varit lika populärt som det är just nu, så är det samtidigt många som har fått upp ögonen för investeringar i kryptovalutor. Med detta så finns det även en helt annan typ av tillgångar som har sett en explosionsartad tillväxt i form av pris och intresse: NFT:s.

Det är inte omöjligt att du någon gång tidigare har hamnat på en hemsida som pratar om NFT:s. Det kan ha varit i en notis i en tidning, eller på ett nätforum någonstans. Oavsett var du har hört talas om det så är det någonting som har fått mer och mer utrymme i finanskretsar på sistone. Men det kan vara svårt att få reda på information om vad en NFT är för något och hur det hela fungerar i praktiken. I den här texten så kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta för att skaffa dig en bättre förståelse för vad NFT:s är för någonting, oavsett om du är intresserad av att köpa NFT eller bara är nyfiken.

Vad är en NFT?

NFT är en förkortning och står för Non Fungible Token. Det går inte att översätta direkt till svenska, men en omformulering kan vara ”icke kopierbart bevis” och fungerat som ett slags digitalt bevis på att man äger någonting. NFT:s är i regel alltid kopplade till ett konstverk eller en bild av något slag.

Men hur kan man försäkra sig om att en person äger någonting digitalt? Detta görs genom blockkedjor. Samma teknik som används för att verifiera att någon äger en kryptovaluta används för att försäkra sig om och bekräfta vem som äger ett visst konstverk.

Det dyraste konstverket som någonsin har sålts i det här formatet är ett konstverk av konstnären Beeple. Priset klubbades till 69 miljoner dollar och såldes på ett av USA:s mest välrenommerade auktionshus.

Idag finns det en lång rad olika projekt i diverse prisklasser där de billigaste konstverken kostar endast några kronor, medan de dyraste kan gå för hundratusentals kronor. Den fria marknaden bestämmer och allting säljs via digitala marknadsplatser.

Vad gör NFT:s speciella?

Att äga ett original, även om det bara är digitalt, är någonting som är väldigt tilltalande för många och används på samma sätt som människor har investerat i fysisk konst genom åren. Även om du kan besöka Louvren och köpa med dig en plansch av Mona Lisa så kommer det alltid bara att finnas ett original. Originalet ägs av museet och ställs ut för allmänheten att se och kopiera, och det är många som har målningen upphängda hemma. Men originalet är just det: ett original som det bara finns en upplaga av.