4 tips för att låna pengar online

Skriven av KC

301 veckor sedan

|

17/08/2018
Är du på jakt efter att teckna ett lån? I så fall bör du överväga att låna pengar online. Det kan inte bara ge dig bättre villkor och avtal, det kan också ge dig värdefulla insikter när det kommer till vilken prisnivå olika lån ligger på.

Oavsett om du ska renovera köket, åka på en resa till Kanarieöarna eller köpa en ny bil så är det en god idé att undersöka vilka online-möjligheter det finns för att ta ett lån. Här så hittar du 4 tips att ha i åtanke när du ska låna pengar online. 

1. Jämför online-lån

Det kan vara svårt att sålla agnarna från vetet när det kommer till lån. Även lån som tycks ge bra villkor kan dras med dolda kostnader som gör att du i slutändan tvingas betala mer än vad du ursprungligen hade tänkt dig. Det kan då vara smart att använda sig av en tjänst där du kan jämföra lån online och finna det som passar bäst för dig. På så vis kan du sortera lånen efter de som ger bäst effektiv ränta, och undvika att fastna i ett ofördelaktigt lån där kostnaderna bara tycks öka. Olika låntagare kan dessutom erbjuda olika typer av förmåner som du kan bilda dig en uppfattning om genom att rigoröst jämföra de olika långivarnas utbud. Du kan även jämföra och hitta lån utan UC, vilket kan vara smart om du inte vill förstöra din kreditvärdighet.

2. Minimera dina kostnader

Vare sig du redan har tecknat ett lån eller söker ett helt nytt så är bland det viktigaste i ditt lånletande att se till att dina månatliga kostnader blir så låga som möjligt. Se till att förhandla med din bank eller långivare innan du tecknar något avtal. Om du redan har tagit ett lån med fördelaktiga villkor kan du med fördel omförhandla detta. Långivare kan vara förvånansvärt medgörliga om du tar kontakt med dem och diskuterar saken. I värsta fall så kan du även byta långivare helt och hållet och istället teckna ett nytt lån med avtal och villkor som passar dig bättre. 

3. Ha koll på räntan

Räntan är i många fall det första du ser på när du ska ta ett lån. Det är dock skillnad på ränta och ränta. Oftast så anger banker den nominella räntan för ett lån men bakom denna kan det dölja sig olika typer av dolda, återkommande kostnader som ökar dina månatliga kostnader. Istället så bör du undersöka vad den effektiva räntan kommer bli på ditt lån. Med hjälp av denna kan du få en mer övergripande bild av vad det faktiskt är du kommer att betala, då den effektiva räntan inkluderar både räntan och andra kostnader. 

4. Låna rätt belopp

Det är dessutom viktigt att du inte lånar mer än du behöver. Om du gör upp en budget och räknar ut precis hur mycket pengar du kommer behöva låna så kan du ibland ansöka om ett mindre belopp, vilket kan sänka din månadskostnad avsevärt. Med tanke på att du behöver betala ränta på varje lånat öre så är det smart att noggrant fundera på exakt hur mycket du kommer behöva låna, istället för att ”ta i för säkerhets skull”.