5 överraskande fördelar med motion

Skriven av KC

304 veckor sedan

|

09/08/2018
Det kan vara svårt att hitta tid till att träna under den här årstiden som är full av semester och trevlig lyx. Du kanske till och med säger till dig själv att träning helt enkelt inte är för dig, eller att det är för sent.

Men det finns många fantastiska skäl till att börja röra på sig i alla åldrar - även om du är sjuk eller gravid. Motion är faktiskt kroppens alldeles egna medicin, vilket är varför det är så pass viktigt.

I den här artikeln kan du läsa mer om allt otroligt som händer i kroppen när du tränar eller motionerar. Hoppas att du hittar inspiration och motivation!

1. Motion är bra för hjärnan

Motion kan minska depression, förbättra minnet och dessutom göra det enklare att lära sig saker. Detta beror på grund av att blodflödet till hjärnan förbättras när du rör på dig, vilket medför att nya blodkärl och till och med nya hjärnceller växer.

2. Motion får din hud att se bättre ut

Aerobicsträning ökar blodflödet till din hud och levererar syre och näringsämnen som förbättrar hudens hälsa och även ser till att sår läker snabbare.

Huden är också som en utsläppspunkt för värme. Medan du motionerar genererar dina muskler mycket värme som du måste göra dig av med så att din kroppstemperatur inte blir för hög. Värmen i musklerna överförs till blodet som transporterar den till huden. Värmen kan sedan släppas ut i atmosfären. Man skulle alltså kunna säga att huden agerar som ett slags värmefilter!

3. Dina fettceller krymper

Kroppen använder både kolhydrater och fetter som energikällor. Men efter intensiv träning eller motion börjar kroppen att bränna fett mer effektivt, vilket kräver mycket syre för att det ska omvandlas till energi. Detta resulterar i att dina fettceller krymper och inflammationen försvinner. Det är vad vi kallar för naturlig magi! Är du intresserad av plastikkirurgi istället? Ta dig då en titt på AK Nygart!

4. Motion kan hjälpa dig att återhämta dig från en svår sjukdom

Även riktigt ihärdig träning, som intervallträning, kan faktiskt vara lämplig för personer med olika kroniska tillstånd eller sjukdomar. Detta kan röra sig om allt från typ 2-diabetes till hjärtsvikt. Detta är ny information då personer med vissa sjukdomar tidigare alltid rekommenderades att inte träna. Nu vet vi att fler människor kan - och bör - träna eftersom det är absolut livsviktigt för många av kroppens funktioner.

5. Motion kan få dig att åldras långsammare

Motion har visat sig förlänga livslängden med så mycket som fem år. Måttlig till intensiv träning kan faktiskt sakta ner ditt allmänna åldrande. När människor blir äldre och deras celler delar sig om och om igen, blir deras telomerer, som är skyddshuvuden i slutet av kromosomerna, kortare. Motion ökar faktiskt nivåerna av en molekyl som skyddar telomerer, vilket i slutändan saktar ner hur snabbt de förkortas i takt med att tiden går. Motion verkar då sakta ner åldrandet på en cellulär nivå - och det är fantastiska nyheter för oss där ute som oroar oss över att börja åldras för tidigt!