Lån på nätet blir alltmer populära

Skriven av KC

Kanske har man tidigare hört talas om benämningar såsom snabblån, SMS-lån eller privatlån, och skälet till detta är att många i dagsläget väljer att ta ett av dessa lån på nätet.

Anledningarna till det är sannerligen inte få, och just därför ska vi nedan gå igenom varför lån så ofta tas på nätet samt hur man på enklaste vis hittar det bästa möjliga lånet.

Varför tas lån på nätet?

De flesta är ute efter så billiga lån som möjligt, men därtill är det även viktigt för många att låneprocessen ska vara snabb samt att kraven inte ska vara för strikta. Storbankerna är kända för att erbjuda lån till lägre räntor än en stor mängd av lånen online, men för att räntorna ska kunna stanna på denne låga nivå behövs säkerhet. Bankerna måste kunna säkerställa att det inte finns någon risk att man struntar i att betala tillbaka lånet, och därför är både låneprocessen ganska lång samtidigt som kraven för jobb och inkomst är mycket strikta.

De strikta kraven från bankerna är det inte alla privatpersoner som kan leva upp till, och dessutom vill man kanske undvika bankmötena för att istället finna ett snabbare alternativ. Ett lån på nätet kan då bli den rätta lösningen för en.

Hur ett lån på nätet fungerar

Varför är då ett lån online snabbare än ett banklån, och hur går egentligen hela låneprocessen till? Kort och gott är det vanligtvis snabbare och enklare att ta ett lån på nätet tack vare att räntorna är högre. Med högre räntor vågar långivarna online ta större risker då vinsten är ganska stor för dem. I gengäld kan låntagaren använda de lånade pengarna till vad de själv vill utan att långivaren ”lägger sig i” ens beslut. Så länge man betalar tillbaka i tid är det upp till en själv vad man vill lägga pengarna på.

I många fall ansöker man genom att fylla i en låneansökan på långivarens hemsida. Här anger man hur mycket man vill låna, hur lång man vill att återbetalningstiden ska vara tillsammans med diverse uppgifter kring sig själv. Inom kort kommer man att få sin ansökan beviljad eller nekad beroende på om man har lyckats med att uppfylla deras krav eller inte. Då är bara frågan: Vilka krav pratar vi om?

Krav för att få ta ett lån

När man ansöker om ett lån hos en långivare online kommer kraven för det mesta att likna bankens, men det finns ändå en lång rad aspekter där de skiljer sig åt. Ett mycket viktigt krav hugget i sten är att man måste vara minst 18 år gammal för att få tillgång till ett lån på nätet. Detta är fallet då ett lånekontrakt är juridiskt bindande, någonting som enbart en myndig person kan skriva under. Trots 18-års-regeln finns det vissa långivare som har höjt gränsen till 20, 23 eller till och med 25 år som minimumålder. Skälet till detta är att personer i tidig 20-års ålder ofta inte har den bästa ekonomin eller ett särskilt stabilt jobb bredvid studierna.

Förutom åldern kommer det nästan alltid att finnas krav på att man ska ha en viss inkomst. Det kan variera ganska rejält från långivare till långivare hur stor denne inkomst måste vara, så det gäller att kika igenom alla ens möjligheter. Ett ytterligare krav som långivare online även håller starkt på är att man inte får ha några skulder som sitter fast hos Kronofogden. Detta är nämligen bevis på att man tidigare har varit slarvig med att betala pengar i tid, så naturligtvis vill långivaren inte då ta risken att låna ut pengar till någon som inte har koll på sin ekonomi. Om man sitter fast på Kronofogden och ändå vill låna pengar bör man därför betala av alla sina skulder innan man överväger ett nytt lån.

Jämförelsesidor kommer väl tillhands

När man har tagit reda på det mesta som man behöver veta kring lån på nätet är det dags att hitta den rätta långivaren. Detta kan man exempelvis göra genom att dra nytta av jämförelsesidor som listar några av de mest högkvalitativa långivarna. På så vis slipper man själv att tillbringa en stor mängd timmar med att hitta varje enskild långivare. Med en jämförelsesida nära tillhands får man en enkel överblick av de bästa långivarna på marknaden, så var inte rädd för att kika närmare på dessa alternativ.