Varför sekretess är viktigt när du söker nytt jobb

dagens.se

229 veckor sedan

|

27/02/2020
Detta är kanske inte något som har slagit dig, men som överskriften säger, så är detta något som vi kan behöva titta närmare på - varför sekretess är viktigt när du ska ansöka om nya jobb.

I dagens samhälle så delar de flesta hejvilt på sociala medier och tänker inte alls på vad detta kan medföra för eventuella risker när det kommer till arbetssökande. Ett exempel kan vara att man delar något som man anser är ett skämt på sin arbetsplats som man delar med sina vänner - som kan uppfattas som kränkande av arbetsplatsen och då kan man ha otur att få sparken.

När du ansöker om ett nytt jobb och har skrivit ditt cv efter en perfekt cv mall och alla dina meriter är listade till punkt och pricka så önskar du med största sannolikhet att din nya arbetsgivare ska bli imponerad av din kunskap. Även om du är en extremt välutbildad människa, så kan alltså din humor eller sätt att vara på privat om du har otur dra ner dina chanser till en anställning om du har delat något på sociala medier som skulle kunna uppfattas gå emot principer och riktlinjer på det företaget som du har ansökt om arbete på. Detta låter ju verkligen hårt kan man tycka, och det är nog få som detta skulle drabba i verkligheten, men det tåls att tänkas på.

Enligt studier är många oroade över sitt jobbsökande

Enligt studier, inte bara här i Sverige, utan i totalt 9 länder på 10 000 olika personer så svarade mer än två tredjedelar att de kände oro över att andra skulle veta om att de var arbetslösa och sökte om nytt jobb bland annat. Vad som anses vara snäppet värre när det kom till oro efter jobbsökande var den privata ekonomin, som de flesta vill hålla för sig själv. Vi kan se en trend här gällande yttre bekräftelse runt om i världen, vilket tros ha sitt säte i sociala medier. Att vi delar så mycket som vi gör idag gör att vi hellre visar en perfekt bild av oss själva utifrån, fast så inte alltid är fallet.

Det är klart att man inte ska dela saker på sociala medier som kan upplevas som kränkande för andra människor, vilket oftast är det som de fall där personer inte blivit anställda har gjort. Det handlar om mer extrema fall där personer bland annat fått sparken från yrken där de på något vis har postat kränkande bilder som går att sammankopplas med företaget de arbetar på. Så varför har det blivit så tabu att prata om dessa saker? Det känns som en rosa elefant som står i rummet, men ingen pratar om. Rädslan att misslyckas eller att erkänna för nära att man letar nytt arbete är alltså i dagens läge en fråga som är tabu. Vi ska inte vara rädda för att dela med oss, men vi bör definitivt inte dela sådant som vi inte kan stå för eller som kan uppfattas som nedlåtande gentemot andra. Men i övrigt borde vi bli bättre på att dela med oss av våra sanna jag och inte bilden av oss, och det är det nog många som kan hålla med om.