Är dina bröst olika stora? Här kommer förklaringen

Skriven av Johanna Frid

Det är helt normalt att ens kropp inte är helt symmetrisk. Detsamma gäller brösten. Trots att det kan vara irriterande när man ska köpa bh och kläder finns det faktiskt en riktigt bra förklaring på det hela.

Alla bröst är olika, men ibland är det också stor skillnad på de två som borde likna varandra.

Det är ganska vanligt att en uppsättning bröst varierar i storlek och form. Oavsett hur stort irritationsmoment det kan vara när man ska köpa bh.

Det finns flera möjliga förklaringar på varför det ena bröstet är större än det andra, skriver YourTango. Några av dem är ganska harmlösa medan andra är sådant man bör hålla uppsikt på eftersom det kan vara tecken på sjukdom.  

1. Kroppen är inte helt symmetrisk
Det är helt normalt att två bröster är lite olika. Det beror på att kroppen som helhet inte är helt symmetrisk. Det kan såklart vara irriterande eftersom symmetri är något som hjärnan automatiskt avkodar som skönhet - men det är ingen anledning till panik.

Det är varken sjukt, onormalt eller konstigt att melonerna (eller lökarna, eller bröden) växer i varsin riktning. Trösta dig med att de flesta kvinnors bröst är olika i större eller mindre utsträckning.

2. Hormoner påvirker brysterne
Ændringer i hormonerne under puberteten kan få det ene bryst til at udvikle sig hurtigere end det andet. Hvis du stadig er i denne fase, kan det altså være, at det ene bryst bare har lidt mere vokseværk end det andet, og at det udligner sig på et tidspunkt.

3. “Bulliga” bröst kan se ojämna ut
Cystiska bröst är inte farliga. Det betyder bara att vävnaden i bröstet kan bli verka bullig. Det kan bero på små skador på brösten när de utvecklades eller bara på genetik.

Bulorna kan få brösten att se ojämna och olika ut. Men - ingen anledning till rädsla eller panik.

4. Olika bröst kan vara ett tecken på bröstcancer
Det är däremot viktigt att vara uppmärksam på denna sista punkt som olika bröst kan vara ett symtom på.

I sällsynta fall kan plötsliga förändringar i bröststorlek vara ett tecken på bröstcancer. Hos de flesta kvinnor är det ett mycket, mycket ovanligt symtom. Trots det är det en bra idé att beställa tid på din vårdcentral om du upplever en dramatisk eller plötslig förändring i storleken på dina bröst.

I grund och botten tillhör du helt enkelt majoriteten om dina bröst är olika varandra. I de flesta fall är det inte farligt och det gör dig inte mindre attraktiv. 

För mannen eller kvinnan i ditt liv spelar det ju ingen roll, eller hur?