Många varnar för att vi äter för mycket salt – men nu höjs röster som menar att även en saltfattig kost kan vara riskabel. Så vad säger forskningen egentligen?
Just nu läser andra
Saltets lockelse – från köket till kulturen
När den turkiske kocken Nusret Gökçe, känd som ”Salt Bae”, strödde salt över en köttbit i en viral video 2017, blev han ett globalt fenomen. Klippet blev mer än underhållning – det visade också hur starkt förknippade vi är med salt som smaksättare och symbol.
Trots varningar från experter äter nästan alla befolkningar i världen mer än dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det är ett problem som länge kopplats till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men samtidigt börjar vissa forskare ifrågasätta om råden om att skära ner på salt alltid är det bästa för hälsan, det skriver BBC.
Kroppens behov av natrium
Salt består av natrium, ett livsviktigt ämne för kroppen. Det hjälper oss att hålla rätt vätskebalans, transportera syre och näring samt göra det möjligt för nerverna att skicka elektriska signaler. Utan natrium skulle kroppen helt enkelt inte fungera.
Men det är skillnad på behov och överkonsumtion. Våra kroppar kräver en viss mängd natrium varje dag – men de flesta av oss får i sig långt mer än så, ofta genom processad mat, snabbmat och färdigrätter.
Forskarnas delade meningar
Traditionellt har hälsoråden varit tydliga: mindre salt betyder bättre hälsa. Men under senare år har studier visat på en mer komplex bild. En del forskare menar att mycket lågt saltintag kan vara lika skadligt som ett högt intag, eftersom kroppen då riskerar att hamna i obalans.
Läs också
Andra menar att dessa slutsatser bygger på osäkra data eller bristfälliga studier. Hälsomyndigheter världen över står därför fast vid sina rekommendationer – att minska saltintaget är det säkraste sättet att förebygga sjukdom.
Vad betyder det för oss?
För den vanliga konsumenten kan det kännas förvirrande. Ska man undvika salt helt, eller är det okej att strö lite extra på maten? Sanningen är att kroppen behöver natrium, men att de flesta redan får i sig mer än nog.
Det viktiga är därför balans. Att laga mer mat från grunden, minska på färdigmat och använda salt med måtta kan göra stor skillnad – utan att kroppen riskerar brist.