Startsida Hälsa Äter du detta till frukost? Experter kallar det ”världens farligaste...

Äter du detta till frukost? Experter kallar det ”världens farligaste mat”

breakfast morgenmad
Pixabay

Vårt morgonmål är ofta något vi tar för givet – snabbt, enkelt och gärna något som känns ”nyttigt”. Men enligt flera forskare bör vi titta närmare på vad som faktiskt hamnar i skålen.

Just nu läser andra

Flera studier har nämligen pekat på att många populära frukostprodukter innehåller stora mängder tillsatt socker, låg näringstäthet och ingredienser som lätt driver upp blodsockret.

Enligt Daily Record beskriver den brittiska nutritionisten Dr Federica Amati exempelvis många av de mest köpta flingorna som ”en besvikelse i näringsväg”.

De mättar dåligt, säger hon, och ger inte det näringsinnehåll föräldrar ofta tror att de gör. Hon påpekar dessutom att frukostflingor inte bör vara ett dagligt huvudalternativ.

Även professor Sarah Berry, expert på näringslära vid King’s College London, varnar för hur vanligt det är att frukostflingor och juice marknadsförs som hälsosamma trots att de kan ge en snabb och kraftig blodsockerhöjning.

Hon betonar dock att man måste skilja på överdrivna hälsopåståenden och faktisk risk: flingor är inte ”livsfarliga”, men många är långt ifrån idealiska.

Läs också

När debatten exploderade

Det var först när den amerikanske hälsoinfluencern Eric Berg lade fram sitt eget resonemang som diskussionen tog fart.

Han hävdade att en vanlig frukostkombination – flingor och juice – skulle vara ”världens farligaste mat”, värre än både snabbmat och alkohol.

Enligt Berg är kombinationen en ”belastning för levern” på grund av höga halter processade kolhydrater och fruktkoncentrat.

Berg menar också att när flingorna värmebehandlas försvinner naturliga vitaminer, vilket gör att syntetiska vitaminer tillsätts i efterhand – något han anser bidrar till att livsmedlet blir ”ultra-processat”.

Forskarnas invändning

Men många experter är försiktiga med att dra så stora växlar på hans påståenden. Även om de håller med om att många frukostflingor är onödigt söta och näringsfattiga, varnar forskare för att sätta en enda produkt högst på en ”farlighetslista”.

Läs också

Dr Diana Girnita, reumatolog och medicinsk forskare, menar att Berg blandar vetenskapliga fakta med personliga teorier och förenklade slutsatser – något som lätt vilseleder allmänheten.

Dessutom pekar näringsexperter på att fortifierade flingor faktiskt bidrar med mineraler och vitaminer som många britter annars får i sig för lite av.

Problemet uppstår snarare när portionerna blir stora, sockret högt och proteinet lågt – vilket gör att man snabbt blir hungrig igen.

Så hur farligt är det egentligen?

De flesta forskare är överens:
• frukostflingor med mycket socker är inte ett bra dagligt val
• juice i stora mängder kan ge kraftiga blodsockersvängningar
• men att kalla frukosten ”världens farligaste mat” saknar vetenskaplig grund.

I praktiken handlar det om att kombinera mer fibrer, mer protein och mindre sötade produkter – och inte låta reklamen bestämma vad som är ett ”bra” val.

Läs också

Källa: Daily Record

Ads by MGDK