Den överlägsna supermaten: En olja bättre än olivolja, men glömd av många

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oljan skyddar även levern, bukspottkörteln, tarmarna och njurarna.

Det finns många olika oljor att välja på. Några är mer hälsosamma än andra och vissa passar bättre till en specifik maträtt.

Olivolja, sesamolja, rapsolja, solrosolja, ja, listan kan göra lång. Men det finns faktiskt en extremt hälsosam olja som inte många svenskar tänker på. Många känner inte ens till den.

Och vilken olja är det då? Jo, det är Camelinaolja.

Camelinaolja, även känd som gurgelolja, är en riktig näringsbomb rik på vitaminer och omättade fettsyror som är essentiella för vår kropps välbefinnande. Trots dess många hälsofördelar har denna olja inte fått den uppmärksamhet den förtjänar bland svenskar.

Här utforskar Portal hur du kan integrera denna olja i din kost för att maximera dess fördelar.

Camelinaolja framställs från frön av gurgel (Camelina sativa), en växt inom familjen korsblommiga, som också är känd under namnen rybs eller gurgel.

Denna olja, som en gång var en stapelvara i varje hushåll, tappade popularitet till förmån för rapsolja men är nu återigen uppskattad för sina hälsoegenskaper.

Oljan, som produceras genom kallpressning, kan variera i färg från gyllene till roströda toner beroende på de använda fröna. En fin sediment i botten av oljeflaskan indikerar att den har tillverkats på ett traditionellt sätt.

Användning av Camelinaolja

Det är viktigt att notera att camelinaolja inte är lämplig för stekning då värmebehandling förstör dess näringsämnen. Istället är den utmärkt att använda kall som en ingrediens i sallader, på bröd eller i dipp.

Den kan även användas som en smakrik dressing över potatis, gryn eller pasta. För att dra nytta av dess hälsofördelar rekommenderas det att konsumera 1-2 teskedar av oljan dagligen.

Hälsofördelar med Camelinaolja

Camelinaolja är särskilt värdefull för sitt höga innehåll av omättade fettsyror, vilket utgör upp till 90% av dess innehåll, och anses vara ännu hälsosammare än olivolja. Dessutom är den en rik källa till B-vitaminer samt vitamin A och E, full av antioxidanter och lecitin. En matsked av denna olja innehåller 107 kcal och erbjuder betydande hälsofördelar.

Denna olja förbättrar cirkulationssystemets funktion tack vare sitt rika innehåll av omega-3-fettsyror. Den bidrar till att sänka blodtrycket, minska nivåer av dåligt kolesterol och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Förutom att stödja hjärtat skyddar camelinaolja även levern, bukspottkörteln, tarmarna och njurarna. Den hjälper till med metabolismen, normaliserar blodsockernivåerna och har en positiv effekt på nervsystemet.

Regelbunden konsumtion av camelinaolja kan förbättra minne och koncentration, ha en gynnsam effekt på synen och huden, samt bromsa åldrandeprocessen. Den stärker immunförsvaret, lindrar inflammation och hjälper till att bekämpa infektioner.

Trots dess distinkta smak, som kanske inte tilltalar alla, är camelinaolja en mångsidig och näringsrik olja som förtjänar en plats i varje hälsomedvetet kök.