Startsida Hälsa Denna mat sänker både kolesterolet och vikten: ”Även en liten...

Denna mat sänker både kolesterolet och vikten: ”Även en liten mängd kan hjälpa”

Baljväxter, beans
Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Även ett litet tillskott i kosten kan ge stora hälsofördelar, påminner experter.

Just nu läser andra

Att äta en deciliter baljväxter om dagen rekommenderas – men få följer rådet.

Baljväxter som ärtor, bönor och linser är rika på växtprotein, fibrer och vitaminer. Även en liten mängd förbättrar kostens kvalitet och är bra för hälsan, framhåller THL (Institutet för hälsa och välfärd i Finland). Dessutom kan baljväxter bidra till viktkontroll, skriver Iltalehti

Många hälsofördelar

Baljväxter anses vara en av de mest hälsosamma livsmedelsgrupperna. De innehåller rikligt med fiber och växtbaserat protein och är naturligt låga på natrium, mättat fett och socker.

Enligt forskarna beror hälsofördelarna främst på fibrerna och proteinerna. Baljväxternas höga fiberinnehåll och svårnedbrytbara stärkelse hjälper till att stabilisera blodsockret, vilket gör att de ger långsammare blodsockerhöjningar.

Studier visar att ett ökat intag av bönor, linser och andra baljväxter kan bidra till att sänka kolesterol- och blodsockernivåerna. Stora befolkningsstudier har också kopplat konsumtionen till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, lägre risk för tjocktarmscancer och lägre total dödlighet. För få baljväxter i kosten minskar däremot inte dessa risker.

Ny rekommendation från finskt forskningsprojekt

Läs också

Rekommendationen kommer från projektet Leg4Life – ett samarbete mellan Helsingfors universitet, THL och Naturresursinstitutet i Finland. Syftet är att öka medvetenheten om baljväxter, då finländare i genomsnitt äter för lite grönsaker, bär, frukt och fullkorn men för mycket animaliska produkter, vilket är negativt både för hälsan och miljön.

Forskarna vill även driva innovation inom matproduktion:
”Den näringsmässiga kvaliteten på baljväxter kan förbättras ytterligare. Till exempel kan man vid fermentering producera vitamin B12, som inte finns naturligt i växtbaserade produkter. Samtidigt kan baljväxter göras mer lättsmälta,” säger universitetslektor Susanna Kariluoto i ett pressmeddelande från Helsingfors universitet.

Ads by MGDK