En av de nyttigaste frukterna: Ät detta och din hjärna kommer tacka dig

09/02/2024 21:15

Ida Hansson

Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Din hjärna kommer att älskar - och tacka dig.

Mest läst idag

När du tänker på hemmagjorda juicer, vilka frukter tänker du först på då?

Troliga kandidater inkluderar äpplen, hallon, körsbär, jordgubbar eller till och med morötter.

Vi hoppas dock att du också kommer att göra plats på din lista för blåbär, när du läst denna artikel. Du kommer att börja känna de första effekterna redan efter en veckas konsumtion.

Blåbär är en härlig säsongens frukt. De smakar bäst under deras blomningstid, som infaller mellan juli och augusti. De kan konsumeras på olika sätt - råa, som ett tillägg till desserter eller till och med som juice.

Regelbunden konsumtion av blåbärsjuice ger många hälsofördelar.

Blåbär – en underskattad frukt med många hälsoegenskaper

Under sommaren njuter vi av ett överflöd av olika frukter och grönsaker. Det finns inget bättre än frukter plockade direkt från trädet eller busken i vår egen trädgård.

Även om blåbär finns tillgängliga i butikerna året runt, smakar de bäst under deras blomningssäsong från slutet av juli till augusti.

Naturligt söta, något syrliga och otroligt aromatiska, vi väntar hela året på dem. Få känner till de många hälsoegenskaperna hos blåbär.

Blåbär är en källa till värdefulla mikro- och makroelement som är essentiella för att bibehålla hälsan. Dessa kan hittas inte bara i frukterna utan också i blåbärsjuice. Vi förklarar hur man förbereder den.

Blåbärsjuice – en skattkista av näringssubstanser

Blåbärsjuice är otroligt näringsrik och god, älskad av både vuxna och barn. Dess unika smak är bara en av dess många fördelar. Ett glas lila juice innehåller en mängd värdefulla vitaminer och mineraler.

Studier tyder på att regelbunden konsumtion av blåbärsjuice kan förbättra minnet, koncentrationen och inlärningsförmågan.

Denna juice skyddar också hjärt- och kärlsystemet och stödjer matsmältningssystemet och immunförsvaret. Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter hjälper juicen din kropp att bekämpa fria radikaler och oxidativ stress.

Blåbärsjuice recept:

  • Valfri mängd blåbär.

  • Valfritt: ett äpple eller en annan frukt.

Tillagning

  1. Tvätta, torka och sortera blåbären.

  2. Mosa frukterna till en puré med en mixer, eller använd en juicepress för att extrahera juicen. Du kan tillsätta vatten för att späda ut juicen, men den mest näringsrika är den koncentrerade.

  3. Din blåbärsjuice är redo. Du kan hälla den i burkar eller glasflaskor och pastörisera den, eller konsumera den direkt.