Från hjärtat till njurarna: Här är tre okända effekter av citron

Skriven av Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

24/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Citronen kan användas till mycket mer än matlagning.

Utöver att vara en kulinarisk favorit i köket är citronen också uppskattad för sina rengöringsegenskaper.

I köket spelar citronen en mångsidig roll, från att förstärka smaken på kött, fisk och grönsaker till att ge en aromatisk flair till söta och kryddiga rätter med sin energiska och fräscha smak.

Utöver dess kulinariska värde är citronen rik på C-vitamin och antioxidanter, och dess bioaktiva föreningar gör den till en intressant frukt inom folkhälsan, enligt Gazzetta.

Förebyggande av njursten

En av citronens mindre kända, men viktiga fördelar, är dess förmåga att förebygga njursten. Detta beror på dess höga innehåll av citronsyra, vilket kan öka urincitratsnivån och därmed göra urinen mindre sur.

Detta hjälper till att förhindra bildning och tillväxt av smärtsamma njurstenar genom att hindra kalcium från att kristallisera sig i urinvägarna.

Förbättra hjärt- och kärlfunktionen

För hjärthälsan erbjuder citronen även betydande fördelar, inklusive innehåll av fenolföreningar, som kan hjälpa till att reglera blodtrycket och förbättra hjärt- och kärlfunktionerna.

Detta är särskilt viktigt i en värld där hjärt-kärlsjukdomar fortsatt är en ledande dödsorsak.

Järnupptag

Dessutom är citronen till hjälp för järnupptaget, särskilt för dem som inte konsumerar hemejärn från animaliska källor.

Genom att kombinera livsmedel rika på C-vitamin med de som innehåller icke-hemejärn, kan man förbättra kroppens förmåga att ta upp detta vitala mineral, vilket är avgörande för dem med växtbaserade dieter.