Känd TV-läkare avslöjar: Jag tar detta piller för att förebygga demens och cancer

Johanna Ekman

5 veckor sedan

|

18/05/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finns ett piller som läkaren tar året runt.

Den brittiske TV-läkaren Dr. Michael Mosley, skaparen av de populära dieterna 5:2 och Fast 800, avslöjar att han tar ett enkelt och billigt piller för att motverka demens och cancer.

Trots att han normalt är skeptisk mot kosttillskott, gör han ett undantag för D-vitamin, särskilt viktigt för äldre människor.

Dr. Mosley förklarar att han tidigare bara tog D-vitamin under vintern, men nu tar han ett piller varje dag året runt, något som även det brittiska hälso- och sjukvårdssystemet stödjer.

Han betonar att kroppens förmåga att absorbera D-vitamin minskar med åldern, vilket kan leda till brist på detta viktiga näringsämne, även på sommaren när solen skiner.

Han berättar att D-vitamin är avgörande för att förebygga sjukdomar som demens och tjocktarmscancer.

"Jag äter mycket fet fisk och ägg, som båda är rika på D-vitamin, och jag vistas mycket utomhus. Trots detta fortsätter jag med tillskott, särskilt eftersom vår hud blir mindre effektiv på att omvandla solljus till D-vitamin när vi blir äldre," säger Dr. Mosley.

Mosley tar 25 μg (1 000 IE) dagligen, vilket ligger inom de säkra gränserna men är nära de doser som forskning visar behövs för att avvärja infektioner, cancer och kanske till och med demens.

Han påpekar också att D-vitamin spelar flera roller i kroppen, främst genom att förbättra upptaget av kalcium för att hålla skelettet starkt. Forskning har också visat att D-vitaminreceptorer finns i nästan alla kroppens celler, vilket tyder på att dess nytta sträcker sig långt utöver bara skelettets hälsa.

En ny studie i tidskriften Science visade att höga doser D-vitamin kan stärka vissa typer av tarmbakterier som effektivt förhindrar tillväxt av tjocktarmscancer. Dr. Mosley betonar att det finns tydliga fördelar med att dagligen ta ett D-vitamintillskott, särskilt för äldre som har svårare att absorbera D-vitamin från maten och solen.