Läkare avslöjar: Här är 5 anledningar till att din urin luktar konstigt

Mattias Svensson

5 veckor sedan

|

18/05/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det är inte säkert att det beror på din kost.

Olika hälsoproblem kan också resultera i att din urin luktar konstigt. En genomsnittlig och frisk person kissar fyra till åtta gånger om dagen, och blåsan kan rymma cirka en halv liter urin. Tyvärr har urinen en lukt som är svår att undvika.

Många faktorer kan påverka lukten och utseendet på urin. Även det dagliga vitaminpillret kan vara orsaken till illaluktande urin. Kost och hydrering kan påverka båda delarna, men även risken för infektion, mediciner och hälsotillstånd kan orsaka illaluktande urin.

Sushma Srikrishna, urogynäkolog vid London Bridge Hospital, har enligt Express avslöjat fem anledningar till att din urin kan lukta märkligt.

1. Mat, kosttillskott och medicin

"Svavelhaltiga mediciner, vilket inkluderar antibiotika som Bactrim, och mediciner för diabetes som glyburid och mediciner för reumatoid artrit, specifikt Azulfidine, kan få urin att lukta som ägg genom att skapa en svavelhaltig kemikalie som utsöndras i urinen," säger hon.

"Kalciumtillskott och D-vitamin kan också få urinen att lukta som fisk, medan järntillskott och tång kan framkalla en metallisk lukt. Om det är relaterat till mat, ge det en dag eller två, eller minska på tillskotten."

Enligt fysiolog Rob Hobson kan olika livsmedel, inklusive kaffe, också ändra urinens lukt. Mat som sparris, brysselkål, lök, vissa kryddor, vitlök, curry, lax och alkohol påverkar också dess lukt.

"En kost med mycket salt kan öka urinkoncentrationen, vilket intensifierar dess lukt. Vissa tillskott som innehåller vattenlösligt B6-vitamin kan också bidra till en stark urinlukt," säger han.

2. Infektioner

Den vanligaste medicinska orsaken till illaluktande urin är en urinvägsinfektion.

"En av anledningarna till att kvinnor är särskilt utsatta för urinvägsinfektioner är att deras urinrör är mycket kortare än mäns," säger Dr. Jo Bailey från VJJ Health enligt Express.

"Detta tillåter bakterier att komma in i blåsan. Den främsta bakterien som orsakar urinvägsinfektioner är e-coli, som kan fästa sig i blåsans vägg."

Sushma stödjer detta och berättar också att sexuellt överförbara infektioner kan ge intryck av illaluktande urin, men lukten kommer istället från flytningar.

"I sällsynta fall kan sexuellt överförbara infektioner ge intryck av stinkande urin, även om detta kan vara en lukt som kommer från flytningar," säger hon.

"Klamydia och trichomoniasis är två könssjukdomar som är förknippade med illaluktande urin, så om du misstänker detta, bör du genast bli testad och behandlad."

3. En metabolisk störning

En sällsynt genetisk störning kan vara förknippad med en dålig urinlukt.

"Om din urin luktar illa, surt eller som fisk, kan du ha ett medicinskt tillstånd kallat trimetylaminuri. Det ger dig en förfärlig kroppslukt oavsett hur mycket du borstar tänderna, duschar eller badar," säger Sushma.

"Trimetylaminuri är vanligare hos kvinnor, och symptomen kan förvärras eller bli mer märkbara kring puberteten, före eller under menstruationen, efter att ha tagit p-piller, eller kring klimakteriet."

4. En fistel

En annan anledning kan vara en fistel mellan ändtarmen och blåsan, vilket kan leda till att avföring läcker in i urinen, men detta är mycket osannolikt.

"Detta måste hanteras snabbt genom att träffa din läkare för korrekt diagnos och behandling," säger Sushma.

5. Diabetes

En av de första sätten som diabetes visar sig på är ofta genom blåsan, eftersom det får dig att behöva kissa oftare. Urinen kan ha en nästan fruktig eller söt lukt, vilket beror på den extra mängd socker som utsöndras av njurarna, som inte kan bearbeta socker korrekt.

"Det är troligt att sött luktande urin är ett tecken på typ 2-diabetes, som diagnostiseras senare i livet," säger Sushma.

"Du kan också ha fruktig eller sött luktande urin på grund av den extra mängd socker som utsöndras av dina njurar. Om du märker fruktig urin som vuxen, och du har ett behov av att springa på toaletten mer än vanligt, kan det betyda att du bör kolla ditt blodsocker. Om du redan vet att du har diabetes, bör du tala med din läkare så snart som möjligt om att justera din behandling eller livsstil."

När bör jag gå till läkaren?

"Illaluktande urin är irriterande, men är normalt harmlöst och försvinner av sig själv med några livsstilsförändringar," säger Sushma och tillägger:

"Men om det är ihållande eller om du märker andra symptom såsom blod i urinen, smärta eller smärtsam urinering, frekvent urinering, feber eller frossa eller ryggsmärtor, bör du genast boka en tid hos din läkare."