Mer än ett enkelt mellanmål: Dessa nötter kan revolutionera din hjärthälsa

Skriven av Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

25/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har visat sig att vissa nötter kan vara bra för hjärthälsan.

Många associerar nog nötter främst med en god och krispig snack, men faktum är att dessa livsmedel kan erbjuda mycket mer än att bara stilla ett litet hunger. Ett urval av nötter innehåller flera nyttiga komponenter som kan gynna hjärthälsan.

Detta rapporterar Sosialnytt med stöd av en rapport från Mayo Clinic.

Här är en närmare titt på varför och hur nötter förtjänar en fast plats på din tallrik:

Nötter innehåller många element som kan vara positiva för hjärtat. Här är de viktigaste som tros bidra till hjärthälsan:

  • Omättade fettsyror: Dessa fettsyror är effektiva för att sänka kolesterolnivån, vilket är avgörande för att förebygga hjärtsjukdomar.

  • Fiber: Är också viktigt för att hålla kolesterolnivån under kontroll och främjar dessutom en sund matsmältning.

  • Omega-3 fettsyror: De spelar en viktig roll i att dämpa inflammationer, vilket kan belasta artärerna.

  • Växtsteroler: Finns naturligt i nötter och kan stärka hjärthälsan.

  • Mineraler och spårämnen: Nödvändiga för att upprätthålla allmän hälsa.

Att regelbundet äta nötter för med sig många hälsosamma komponenter till kosten, vilket bland annat kan minska risken för blodproppar som kan utlösa hjärtattacker och stroke.

Dessutom kan nötter hjälpa till att hålla blodtrycket balanserat, eftersom fetterna och mineralerna i nötterna kan bidra till att stabilisera blodtrycket.

Tack vare nötternas höga fiberinnehåll kan de också hjälpa till att kontrollera vikten genom att öka känslan av mättnad.

Vilka nötter är då bäst?

De bästa valen för hjärtat är mandlar, macadamianötter, hasselnötter och pekannötter. Jordnötter, även om de tekniskt sett är baljväxter, betraktas också som ett bra val för hjärtat, särskilt när de konsumeras osaltade och utan tillsatser.

Det är dock viktigt att komma ihåg att nötter bör ätas med måtta. Trots deras många fördelar har nötter ett högt kaloriinnehåll. En standardrekommendation är en liten handfull (ca. 20-30 gram) dagligen.