Ny studie: Samlag håller ihop relationen

Skriven av Ida Hansson

122 veckor sedan

|

25/01/2022
De flesta har nog upplevt att partnern mycket väl kan bli lite butter om det inte varit någon 'action' i sovrummet på länge. En ny studie visar också att bara en 'sexrunda' kan ha en positiv effekt på förhållandet i lång tid efteråt.

"Jag har det jättebra under och efter sex med min partner", sa en anonym kvinna till Vice, vilket de flesta säkert kan nicka igenkännande till.

"Så - om det går tre eller fyra dagar utan att vi går och lägger oss tillsammans - börjar jag bli orolig. [...] När vi har haft framgångsrikt sex igen torkas tabletten ren", fortsätter hon, vilket många säkert också upplevt. jag själv. 

Vare sig man vill det eller inte så är människans primära uppgift här på jorden att reproducera och föra människosläktet vidare, och man kan därför utan att ljuga säga att livets evolutionära mening är att ha sex.

Därför är det också en otroligt viktig del av förhållandet för många, men en del kanske tycker att det inte är en så stor del av relationen som de kunde önska, och det kan orsaka stora problem! Det säger forskaren Andrea Meltzer från Florida State University.

Det är inte bara för tillfället som sex är trevligt och att sex gör något bra för individerna i akten och för själva relationen. Sex har en stor positiv effekt i upp till 48 timmar efter dådet och mängden sex kan spåras i parets allmänna tillfredsställelse med relationen i upp till ett halvår efter.

En ny studie publicerad i Association for Psychological Science, skriven av bland annat Meltzer, introducerar begreppet "sexuell efterglöd", som omfattar att sexuella handlingar kan ha en mätbar positiv effekt på individerna i paret i upp till 48 timmar efter agera själv.

Det är därför inte konstigt om du blir upprörd, orolig eller till och med arg om du inte haft sex på mer än 48 timmar.

Studien omfattar två studier där forskare samlat in data från 96 respektive 188 nygifta par. Här fick de nygifta var och en föra en individuell dagbok, där de antecknade när och hur ofta de hade sex, hur nöjda de var med sexet varje gång och hur nöjda de var med förhållandet och det sexuella i förhållandet i övrigt.

Här upptäckte Meltzer att par var mer benägna att kategorisera sig själva som nöjda med den sexuella delen av förhållandet under de 48 timmarna efter samlag. Efter den tiden påverkades inte den allmänna tillfredsställelsen av något tidigare samlag.

Det visade sig dock att par som rapporterade hög tillfredsställelse under de 48 timmarna efter samlag generellt sett var mer nöjda med sin relation.

"Deltagare som rapporterade en starkare 48-timmars sexuell efterglöd rapporterade [också] högre allmän tillfredsställelse med förhållandet fyra till sex månader senare", sa hon i en intervju med Broadly.

"Denna forskning är viktig eftersom den bekräftar andra forskningsförslag att sex hjälper till att hålla ihop par", utvecklade hon och betonade att det är viktigt för ett förhållande att ha sex ungefär varannan dag.

Även om man kan frestas att tro att sex alltid har en positiv effekt på relationen, betonade Meltzer också att man kan ha för mycket sex. Hon menar att det kan ha en negativ evolutionär effekt, eftersom mycket frekvent sex kan sänka antalet spermier och därför minska sannolikheten för en eventuell graviditet.

Enligt vetenskapen är det därför optimalt att 'hoppa i säng' med sin partner ungefär varannan dag.