Den finns i nästan varje hem – men kan vara dålig för tarmen.
Just nu läser andra
De flesta har den i fruktskålen just nu. Den är billig, praktisk och enkel att få tag på. Men enligt en välkänd amerikansk läkare bör du tänka efter en extra gång innan du tar en tugga.
Den kaliforniske mag- och tarmspecialisten Dr. Saurabh Sethi, utbildad vid Harvard, har på Instagram varnat sina 1,2 miljoner följare för att alla frukter inte är lika bra för matsmältningen. Och en frukt som många äter dagligen hamnar i botten på hans lista.
Favoritfrukt med oväntat dåligt betyg
Enligt Mirror menar Dr. Sethi att mogna bananer är det sämsta du kan äta för magen:
”Stärkelsen i mycket mogna bananer blir resistent och motstår matsmältningen. När bananerna mognar omvandlas stärkelsen till enkla sockerarter. Det gör att blodsockret stiger snabbare och ger mindre näring till tarmbakterierna. Övermogna bananer kan förvärra uppblåsthet hos känsliga magar.”
Hans rekommendation är att välja bananer som fortfarande är något gröna, eftersom de är bättre bränsle för tarmens goda bakterier och bidrar till en sundare matsmältning.
Frukterna som är bättre för magen
Läs också
På Dr. Sethis lista över de bästa frukterna för tarmen toppar blåbär. De är rika på antocyaniner och lösliga fibrer som stärker tarmens mikrobiom och motverkar inflammation.
Även kiwi, granatäpple och päron får högt betyg. De är fiberrika, motverkar förstoppning och ger bra mättnadskänsla. Dock bör man vara försiktig med att äta för många päron, eftersom de kan orsaka gaser i magen.
Vindruvor bör man också vara försiktig med. De är söta och lätta att överäta, men deras höga socker- och låga fiberinnehåll kan ge blodsockertoppar och uppblåsthet.
Rätt fruktval kan göra stor skillnad
Dr. Sethi uppmanar människor att prioritera frukter som skyddar tarmväggen och inte belastar blodsockret i onödan. Hans råd stöds av NHS, som rekommenderar minst fem portioner frukt och grönt om dagen för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och vissa cancerformer.