Sex enkla knep: Så blir du av med silverfiskar

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

03/07/2024
Hus & Hem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan vara mycket frustrerande att ha silverfiskar i sitt hem, men med dessa knep kan du bli av med dem.

Många svenskar har upplevt att hitta ett litet silverfärgat insekt som springer över badrums- eller köksgolvet i deras hem.

De små insekterna kryper runt på golv och gömmer sig i sprickor och skrevor i fuktiga miljöer, och finns därför ofta i badrummet, källaren eller köket. De flesta av oss tycker absolut inte om att ha dem som sällskap.

Även om silverfiskar inte är farliga för människor, kan det vara ganska jobbigt att ha dem i hemmet.

Här är några effektiva sätt att hålla dem borta.

Vädra och städa ordentligt

Den enklaste metoden är att se till att vädra ut ordentligt varje dag, eftersom silverfiskar inte kan leva i miljöer med mindre än 75 procents luftfuktighet. Det är också en bra idé att dammsuga golvet noggrant och se till att komma åt alla sprickor och skrevor. Om detta inte löser problemet finns det fler lösningar.

Använd ättika

Silverfiskar avskyr lukten av ättika. Sprid ättika i de rum där du ser insekterna genom att hälla lite på en trasa eller svamp och applicera längs sprickor och hål, särskilt på golvnivå. Använd dock aldrig ättika på material som kalksten och marmor.

Lavendel

Om du inte gillar lukten av ättika finns det andra dofter som silverfiskar inte tål, som lavendel. Sprid doften av lavendel i ditt hem med eterisk olja eller rengöringsmedel med lavendeldoft för att hålla silverfiskarna borta.

Ris som fuktabsorberare

Silverfiskar kan inte leva i miljöer med mindre än 75 procents luftfuktighet. För att sänka luftfuktigheten kan du vädra ut, köpa en avfuktare eller använda okokt ris. Placera små skålar med okokt ris runt i hemmet där du har problem med silverfiskar. Täck skålarna med ett tunt papper och fäst med en gummisnodd.

Gör en fälla med potatis

Silverfiskar älskar stärkelse, som finns i potatis. Skär en potatis i halvor och gör några hål i bitarna för att exponera stärkelsen. Placera potatisbitarna i en öppen påse på golvet där silverfiskarna är flest. När de har samlats runt potatisen, stäng påsen och släng den.

Fälla med 'gift'

En effektiv fälla kan göras med bakpulver eller bikarbonat, som får silverfiskar att svälla upp och dö. Blanda lika delar socker och bakpulver eller bikarbonat och placera blandningen på golvet där silverfiskarna är flest. Sockret lockar dem, och bakpulvret dödar dem.

Honungs- eller sirapsfälla

Silverfiskar älskar söta saker, och du kan locka fram dem med honung eller sirap. Smörj detta på ett bakplåtspapper och lägg det på golvet. När silverfiskarna traskar upp i honungen eller sirapen fastnar de, och du kan enkelt slänga papperet med insekterna.