17-åringen döms för mordet på polisen Andreas Danman

Ida Hansson

134 veckor sedan

|

22/11/2021
Inrikes
Foto: politi/privat
Foto: politi/privat
17-åring döms til fängelse för mordet på den unga polisen Andreas Danman

Den 33-åriga polisen Andreas Danman sköts ihjäl d.30 juni 2021 under ett rutinuppdrag i  Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

En 17-årig pojke kreps kort tid efter och åtalades misstänkt för mordet och ytterligare tre fall av mordförsök. Domen mot den 17-åriga pojken föll i fredags.

17-åringen döms mot sitt nekande. Åtta års fängelse låter domen på för mordet på Andreas Danman samt tre mordförsök på målsägande som var på platsen för mordet.

Nyheter24 har tagit del av domen och det framgår att Göteborgs tingsrätt menar på att den 17-åriga inte varit medveten om att det var en polis han sköt, men att han trots det hade till avsikt att skjuta.

"Slutsatsen blir att han misstagit sig på person när han avlossade skotten. Den omständigheten att gärningsmannen tar offret för en annan och av misstag skjuter fel person fritar emellertid inte gärningsmannen från ansvar för uppsåtligt dödande", skriver tingsrätten.

Tingsrätten i Göteborg fastställer att brotten och främst mordet på polisen berättigar ett livstidsstraff.

På grund av att pojken är 17 år sänks straffet.

"Enligt praxis motsvarar det s.k. straffmätningsvärdet för en person som är 17 år gammal vid gärningen ungefär en tredjedel av straffvärdet för en vuxen person", skriver tingsrätten i domen och fortsätter:

"Med beaktande av NN ålder vid gärningen bedömer tingsrätten att brottslighetens straffmätningsvärde inte understiger åtta års fängelse".

Pojken har tidigare dömts till sluten ungdomsvård, men då det inte avhållit honom från att återgå till kriminaliteten är sluten ungdomsvård inte tillräckligt.

Det vet vi om polismordet i Biskopsgården

På kvällen d.30 juni sköts den 33-åriga polisen Andreas Danman till dötts, när han patrullerade i bostadsområdet Biskopgården på Hisingen i Göteborg.

Andreas Daman fördes till sjukhus i ambulans men dog senare av sina skador. 17-åringen greps och d.2 juni och två dagar därefter häktades han misstänkt för mordförsök och mord.

Polis och åklagare uppgav tidigt i utredningen att 17-åringen har kopplingar till en gängkonflikt och att mordet troligtvis var en felskjutning.

17-åringen åtalades d.28 oktober misstänkt för mord och 3 mordförsök.