Åh nej: Den svenska kronan tar ett stort dyk

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

06/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den svenska kronan tar ett stort dyk

Den svenska kronan når en ny bottenrekord på torsdagen, med en euro som nu kostar 11,93 kronor. Detta är en fortsättning på en längre period av kronförsvagning, vilket har lett till diskussioner inom delar av näringslivet om det är dags att överväga att byta till euron.

Sverige röstade i en folkomröstning 2003 för att behålla kronan, och sedan dess har inga fler omröstningar ägt rum.

Kronan har även tappat mot dollarn, senast till 10,97 kronor, vilket inte är långt ifrån rekordnivåerna från i november förra året. Sedan årsskiftet har euron stärkts med nästan sju procent mot kronan.

Denna nedgång i kronans värde kan ha betydande effekter på den svenska ekonomin. Importerade varor kan bli dyrare, vilket kan leda till högre inflation.

Det kan också påverka svenska företag som gör affärer utomlands, eftersom deras inkomster i utländsk valuta blir mindre värda när de omvandlas till kronor.

Å andra sidan kan en svag krona vara bra för svenska exportföretag, eftersom deras produkter blir billigare för utländska köpare. Det kan också gynna turismindustrin, eftersom Sverige blir ett billigare resmål för utländska turister.

Det är dock viktigt att notera att växelkurser är mycket volatila och kan påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive ekonomisk politik, räntenivåer och globala ekonomiska förhållanden.

Det är därför svårt att förutsäga hur kronan kommer att utvecklas i framtiden.