Drivmedelspriserna dyker: Här är de nya priserna på bensin, diesel, biodiesel och etanol

Henrik R

50 veckor sedan

|

30/06/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Här är de nya priserna på bensin, diesel, biodiesel och etanol.

Ledande drivmedelskedjor meddelar prisnedgångar för bensin och diesel på måndagen, vilket markerar en betydande förändring i bränslekostnaderna. Nedgången kommer som en lättnad för många bilägare, särskilt i ljuset av den nyligen skenande prishöjningen under covid-19-pandemin.

Under pandemin tog priserna på bensin och diesel ett enormt språng uppåt, vilket gjorde det dyrt att starta bilen. Denna prisökning, kopplad till minskad produktion och en ökning av råvarupriser, slog hårt mot konsumenterna. Men nu, med de nya sänkta priserna, hoppas branschen att det kommer att bli mer överkomligt att fylla tanken igen.

Det nya riktpriset för bensin på bemannade stationer visar en minskning med 30 öre till 19:49 kronor per liter. Dieselpriset ser också en märkbar nedgång och sänks med 40 öre till 22:11 kronor per liter. Både bensin- och dieselpriserna har inte varit så låga på flera månader, vilket ger hopp om en förbättring i det ekonomiska landskapet för bilägare och transportföretag.

För biodiesel (HVO100) sänks priset också med 40 öre, ner till 28:22 kronor per liter. Detta kan uppmuntra mer miljövänligt beteende bland bilister, med fler som överväger övergången till biodiesel som ett mer hållbart och nu mer ekonomiskt alternativ.

Även om det är goda nyheter för de flesta drivmedel, finns det dock en ökning att notera. Etanolpriset (E85) ökar faktiskt med 30 öre till 16:10 kronor per liter. Detta kan ses som en nackdel för dem som har valt etanol som ett grönare alternativ till bensin.

Sammanfattningsvis erbjuder de nya priserna på bensin och diesel en mycket efterlängtad lättnad för bilister efter pandemins prisökningar. Det återstår att se hur dessa prisförändringar kommer att påverka konsumentbeteendet och bränslekonsumtionen på lång sikt.